Týden ve zkratce #08

09.12.2012 14:57

 

    Týden se opět s týdnem sešel a tak tu je znovu "Týden ve zkratce". V posledních sedmi dnech proběhlo internetem hned několik zajímavých informací, takže je rozhodně na co se těšit. A o čem že to dnes bude? Jako první si dnes povíme něco málo o Nokii a Androidu, podíváme se na příjemnou novinku, kterou si pro nás připravil český T-Mobile, mrkneme na zoubek dvěma firmám v obrovských finančních problémech - Nokii a HTC a budeme tradičně zakončovat u Googlu.

 

 

Nokia a Android

    Mohla z toho být senzace týdne (a možná i roku). Na LinkedIn profilu Nokie se totiž během týdne objevila nabídka pracovní pozice s názvem: "Principal Software Engineer, Embedded Linux Middleware". V tomto případě se radši vyhnu překladu, a poskytnu přeložený název v širším kontextu. Podle popisu a názvu by mělo jít o "pozici vedoucího vývoje Linuxových softwarových a hardwarových řešení pro výrobu nových, vzrušujících produktů". Vzhledem k tomu, že chyběl přesnější popis pracovní pozice a činnosti a vzhledem k tomu, že z nejrozšířenějších mobilních operačních systémů je na Linuxu postavený pouze Android, se začaly dít věci dosud nevídané. Internetem se začaly šířit domněnky, že by Nokia konečně přestala vyrábět telefony pouze s Windows a uvedla nějaký stroj i s konkurenčním Androidem.

    Bohužel, všechny naděje Nokia rázně zatrhla. Jak se později nechala slyšet, šlo o pozici pro vývoj nové mapové aplikace HERE, která má být kromě Windows Phone k dispozici také pro iOS a právě Android. Oním "softwarovým a hardwarovým řešením" pak je programování ovladačů pro GPS čipsety s telefonech.

 

Komentář:

    Velké naděje a ještě větší zklamání. Tak bych popsal tuto zprávu. Nokiu mám rád z jednoho prostého důvodu - má neotřelý design telefonů a z tohoto pohledu bych ji společně se Sony postavil na špičku trhu. Je málo telefonů, které bych si byl ochotný koupit kvůli designu bez ohledu na "vnitřnosti", a když už nějaké takové existují, pak jsou to právě výrobky buď Sony (např. Xperie S, P, U, Arc, T, Ion, Active) nebo Nokie (např. Lumia 900).

    V současné době je podle mě zaměření pouze na jeden OS (Windows, nebo Android; iOS vynechejme, ten si žije svým vlastním životem) osudovou chybou. Nokia na to bohužel nepřišla (užívá pouze Windows Phone), zatím nato nepřišlo ani zmiňované Sony (pouze Android). Tyto společnosti na tuto chybu pravděpodobně nepřijdou dnes, ani zítra, ale jednou ano a pak budou mít problém s konkurencí, která bude daleko před nimi.

 

 

T-Mobile zavádí platby za aplikace z vyúčtování nebo kreditu - zatím pro BlackBerry a Windows Phone

    Pokud jste si v současné době chtěli do svého telefonu koupit nějakou aplikaci z oficiálních marketů, měli jste pouze dvě možnosti, jak zaplatit. Buď kreditní kartou nebo přes PayPal. Pokud jste ale zákazníci českého T-Mobilu a vlastníte zařízení s OS BlackBerry nebo Windows Phone, měli byste zpozornět. Operátor totiž od tohoto týdne zavedl možnost platit na oficiálních marketech těchto OS z vyúčtování (pro smluvní zákazníky) nebo kreditu (Twist zákazníci). Nová služba se jmenuje M-platby a v tuto chvíli je dostupná pro BlackBerry a během několika hodin by měla být dostupná také pro Windows Phone. Jak se T-Mobile nechal slyšet, plánuje tuto možnost plateb rozšířit i na další OS (pravděpodobně Android a iOS). Více o službě se můžete dozvědět na webu operátora.

 

Komentář:

    Osobně jsem na tuto možnost čekal již dlouho. Přece jenom, ne každý má možnost platit na internetu kartou nebo PayPalem, popř. nechce svěřovat údaje o své kartě nějaké další společnosti. Sám jsem v situaci, kdy kreditní kartu ani nemám a tak jsem všechno musel řešit přes někoho dalšího, což bylo ne vždy jednoduché a spousta možností mi díky tomu i utekla. Protože používám OS Android, pravděpodobně si na tuto funkci ještě chvíli počkám, stejně jako další. Jako příslib do budoucna to ale vůbec nezní špatně a těším se, až dojde i na Android.

 

 

Nokia prodala své sídlo ve Finsku

    To, o čem se již dlouho mluvilo, se stalo tento týden skutečností. Společnost Nokia prodala své sídlo ve Finsku investiční agentuře "Exilion Capital Oy" se kterou uzavřela dlouhodobou smlouvu o pronájmu. Nokii tak do pomyslné kasičky přiteče tolik potřebných 170 milionů Eur.

    Důvod odprodeje nemovitého majetku může být ale i jiný. Společnost se tak totiž může zajistit proti nějakému spekulativnímu zájemci, který by po odkoupení ukončil obchodní aktivity společnosti a se ziskem rozprodal majetek. V minulosti k podobným zajišťovacím krokům sáhla mimo jiné Bank of America nebo HSBC. Podobný krok také zvažuje Sony, které se plánuje zbavit americké centrály na Manhattanu.

 

Komentář:

    Snad šlo už o poslední zoufalý krok Nokie o svou záchranu. Jak vypovídají poslední průzkumy, prodeje Nokie jdou nahoru a firma se tak snad už z nejhoršího dostala. Co podle mě ale stále chybí, je zaměření se i na jiný operační systém, než jsou Windows Phone, které společně se zastaralým Symbiamem, byly hlavní příčinou pádu Nokie. Až čas ukáže, jestli současné kroky byly správné, nebo ne. Rozhodně bych se ale nebránil Lumii s Androidem, ba naopak.

 

 

 

HTC hlásí růst prodejů o 20%

    Společnost HTC si podobně jako Nokia v posledním roce šáhla na úplné dno. Prodeje se nedařily a ani nová vlajková loď HTC One X v nich nepomohla. Poslední čtyři měsíce příjmy konstantně klesaly.

    Společnosti se ale blýská na lepší časy. Podle posledních čísel příjmy za listopad tohoto roku dosáhly 730 milionů dolarů. Pro zajímavost, výdělek za říjen byl 592 milionů. Je možné, že jde o nárůst spojený s koncem roku a předvánočními nákupy, to ale může a nemusí platit. Nezbývá tedy, než HTC popřát úspěch i v dalších měsících.

 

 

Nexus 4 má skrytou podporu LTE

    Nexus 4, nový referenční telefon Googlu, šel na trh s tím, že nepodporuje LTE. Američané a Kanaďané by se tak musely "vrátit zpět" k 3G (pro nás standard, pro ně návrat do středověku). Jak se ale ukázalo již před více než měsícem, pokud se podíváme na "vnitřnosti" telefonu, zjistíme, že potřebný čip pro LTE zde přítomný je. Vše pak završil tento týden jeden Kanaďan, který dokázal LTE na svém telefonu zprovoznit. Postup byl jednoduchý a podívat se na něj můžete na videu níže.

    Proč ovšem Google do svého telefonu zakomponovává součástky, které zatím neplánuje využít je ale stále záhadou.

 

Komentář:

    Podobnou situaci si pamatuji se společností Sony Ericsson a jejím telefonem Xperia X10. Ta tehdy do tohoto telefonu zabudovala kapacitní displej s podporou multitouch, který však oficiálně tuto funkci podporoval až po více než roce od započetí prodeje v úplně poslední vydané verzi systému Android. Je tedy otázkou, co Google zamýšlí. Samozřejmě, situace, kdy si něco koupíte a pak vám řeknou, že to umí víc, než jste si mysleli, je hezká, ale proč toho nevyužít od začátku?

 

 

Pozor!

V novém a snad i lepším nás nyní najdete na webu https://kupsikrecka.cz. K tomuto kroku došlo z důvodu převodu webu k jinému poskytovateli hostingu a tato stránka již bohužel nebude aktualizována. 

Autor webu - Vít Valečka

Anketa

Líbí se vám nový vzhled, nebo jste byly spokojenější se starým?

Celkový počet hlasů: 1334