Týden ve zkratce #07

02.12.2012 17:00

 

    Týden je zase jednou pryč a tak je čas podívat se, co se ve světě techniky za posledních 7 dní událo. Zaměříme se na období od 26. listopadu do 2. prosince. A co všechno si povíme? Začneme u jednoho doslova nesmrtelného telefonu, opět se zastavíme u Googlu a nakonec zakončíme u zajímavého gadgetu pro telefony.

 

HTC HD2 opět vstává z mrtvých

    Ve světě chytrých telefonů pravděpodobně nenajdete zařízení, které by se těšilo obdobně velké podpoře od vývojářů, jako je tomu u HTC HD2. Že jste o něm nikdy neslyšeli? Pojďme si jej v krátkosti představit.

    Srdcem telefonu je jednojádrový procesor Qualcomm QSD8250 vyrobený 65 nm technologií o taktu 1 GHz. Ve svižnosti telefonu pomáhá netypických 448 MB RAM. Pro uživatelská data je připraveno 512 MB interní paměti a samozřejmě slot pro paměťové karty. V telefonu dále najdeme 5 Mpx fotoaparát s dvoudiodovým bleskem (nahrávání videa v rozlišení 640 x 480 px) a baterii o kapacitě 1 230 mAh. O kvalitní zobrazení se nakonec stará 4,3" displej s rozlišením 480 x 800 px. Telefon se prodával od října roku 2009 s operačním systémem Windows Mobile 6.5 Professional.

    A co je vlastně na tomhle "staříkovi" tak zajímavé? Právě dříve zmiňovaná podpora vývojářů. Telefon se do prodeje dostal se systémem Windows Mobile 6.5. Jak ale běžel čas, tento telefon se díky vývojářům neoficiálně dočkal také Androidu. Postupně verzí 2.3.3 a 2.3.7 Gingerbread, 4.0.4 Ice Cream Sandwich a nakonec 4.1 Jelly Bean. Vývojáři ale nezapomněli ani na pozdější Windows Phone a to konkrétně verze 7 a 7.5.

    Do sbírky verzí už tedy chyběl poslední systém, který se před nedávnem objevil a to Windows Phone 8. To ale skončilo tento týden. Známé moderské skupině Dark Forces Team se podařilo prolomit zabezpečení Windows Phone 8 a dostat jej na toto zařízení. Zatím nebyly zveřejněny žádné bližší informace, kromě několika fotografií. Vzhledem k historii skupiny však můžeme vyloučit, že by šlo o podvrh. V nejbližších dnech se očekává zveřejnění podrobností.

 

Komentář:

    V dnešním mobilním světě je HTC HD2 i přes svůj věk výjimečným zařízením. Na žádném jiném telefonu v současnosti nerozběháte tolik verzí různých operačních systémů, jako právě na tomto a to už je co říct! Telefon si na svůj věk vede výborně a rozhodně se stále nemá za co stydět. A i když jej už výrobce "odepsal", jde vidět, že komunita kolem tohoto telefonu je dostatečně silná. Sám se teším, na další systém, který tento telefon rozjede!

 

 

 

 

V lednu do ČR dorazí Nexus 4

    Společnost LG informovala, že zařízení Nexus 4 se na českém a slovenském trhu objeví během druhého nebo třetího lednového týdne roku 2013 a cena také není nejpřívětivější. Za tento telefon v 16 GB verzi si totiž zaplatíte okolo 12 tisíc korun.

 

Komentář:

    LG v tomto ohledu pokazilo hned dvě věci. Tou první je pozdní uvedení na trh - prošvihlo lukrativní předvánoční dobu. Tou druhou je pak poněkud přemrštěná cena, která by rozhodně mohla být nižší. V USA se totiž prodává tento telefon za 350 dolarů (s připočtením českého DPH v přepočtu cca 8 800 Kč). Na druhou stranu, co se týká podpory, jsou Nexus telefony daleko před konkurencí.

 

 

Handsfree v rukavici? Žádné sci-fi, ale realita!

    Chcete ty nejlepší gadgety ke svému telefonu? Nevadí vám, že si na vás občas lidé ukazují? Pak dnešní novinka je právě pro vás. Nejmenovaná firma totiž vyvinula zajímavé bezdrátové handsfree zabudované v rukavici. A jak to vlastně funguje? Na palci v rukavici je zašito sluchátko a na malíčku mikrofon. Na horní části rukavice jsou pak tři ovládací tlačítka. Vše je s telefonem propojeno pomocí Bluetooth. Handsfree má výdrž 10 dní ve stand-by módu s připojením k telefonu nebo 20 hodin hovoru. Celá tahle zábava vás pak vyjde na 30 dolarů (přibližně 600 Kč). Pokud vás novinka zaujala, nakupovat můžete zde.

 

Komentář:

    Rozhodně zajímavý "úlet" pro ty, kteří nechtějí v zimě pro zvednutí hovoru vyndávat ruce z tepla rukavic. Osobně jsem chvíli váhal, jestli si je nepořídit (přece jenom 600 Kč je cena standardního bezdrátového handsfree), nakonec jsem se ale přemohl a nekoupil. Dokážu si ale představit, jak praktické toto řešení je a lidem, kteří nechtějí své ruce vytahovat z tepla, bych toto zařízení rozhodně doporučil.

 

 

 

Pozor!

V novém a snad i lepším nás nyní najdete na webu https://kupsikrecka.cz. K tomuto kroku došlo z důvodu převodu webu k jinému poskytovateli hostingu a tato stránka již bohužel nebude aktualizována. 

Autor webu - Vít Valečka

Anketa

Líbí se vám nový vzhled, nebo jste byly spokojenější se starým?

Celkový počet hlasů: 1334