Týden ve zkratce #01

21.10.2012 16:54

    V dnešní době, kdy se neustále něco děje je velmi těžké zůstat v obraze a to především ve světě techniky. Protože tento web je nejen informační, ale chtěl bych, aby byl i takovým malým blogem, v této sérii článků bych chtěl přinášet souhrn toho nejdůležitějšího za poslední týden i se svým komentářem. Dnes tu pro vás mám první díl shrnující dění od 15. do 21. října 2012.

 

    Jak jsem již před několika dny psal v jiném článku, na tomto webu se pomalu začne ukazovat nová série článků - "Týden ve zkratce". Zde najdete souhrn toho nejdůležitějšího za poslední týden s mým vlastním komentářem k dané věci. Komentáře budou vždy řádně odlišeny od zprávy. Dnešní první díl je kratší, než budou díly příští. Přináší ale informace o všem důležitém. Doufám, že se vám bude tato pravidelně vydávaná série článků líbit a že se i něco nového dovíte.

 

 

Google v pondělí 29. října představí Android 4.2 a nový Nexus

    Společnost Google rozeslala některým zpravodajcům pozvánky na tiskovou konferenci, která se bude konat 29. října v New Yorku. Podle dosavadních informací by se vše mělo točit okolo Androidu 4.2 a představení nového Nexus telefonu - LG Nexus 4.

    Celou tiskovou konferenci bude možné sledovat od 16:00 online na oficiálním androidím kanále na YouTube.

 

    Dnes (neděle 21. října) navíc unikly specifikace chystaného Nexusu. Telefon bude pohánět čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 o taktu 1,5 GHz. Telefon bude mít k dispozici 2 GB operační paměti RAM. Interní paměť bude mít velikost 8 nebo 16 GB (2 různé verze). Displej se dále nezvětšovat, zůstal na velikosti 4,7" a rozlišení se mírně změnilo na 1280x768 px. Na zadní straně pak najdete 8 Mpx fotoaparát s bleskem (pravděpodobně však půjde o diodu). Baterie bude mít kapacitu 2 100 mAh a hmotnost telefonu se zastavila na potěšujících 139 g.

 

Komentář:

    Je určitě jen dobře, že se společnost Google snaží o inovace. Bojím se ale vlivu na roztříštěnost celého Androidu. Většina v současné době prodávaných telefonů běží na Androidu 4.0 popřípadě dokonce 2.3.7. Jen zlomek telefonů již dostal aktualizaci na 4.1 a už je tu další verze. Pokud Google nenajde cestu jak "popohnat" výrobce telefonů, bude roztříštěnost brzo největším problémem a zároveň i zhoubou OS Android. Držme tedy Googlu palce!

 

 

Asus představil PadFone 2

    Není to tak dávno, co společnost Asus představila "revoluční" zařízení v podobě telefonu a dokovací stanice v podobě tabletu. V uplynulém týdnů Asus představil inovovanou verzi. Telefon se tak může pochlubit 4,7" Super IPS+ HD displejem s technologií IGZO. Celý telefon bude pohánět čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 o taktu 1,5 GHz, kterému budou ve svižnosti pomáhat 2 GB operační paměti RAM. Telefon bude dále vybaven technologiemi NFC, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS. Baterie bude mít kapacitu 2 140 mAh.

    Tabletová dokovací stanice bude opět využívat hardware telefonu. Dále bude obsahovat 10,1" IPS displej s rozlišením 1280 x 800 px a vestavěnou baterii s kapacitou 5 000 mAh.

    Asus se zřejmě poučil z chyb "jedničky" a tak ubyla dvířka krycí telefon v doku a trochu se osvěžil design.

 

Komentář:

    Tento typ zařízení má dozajista budoucnost, trochu ale zamrzí nepoužitelnost tabletu bez telefonu. Krok od "jedničky" k "dvojce" je ale určitě správný - jde vidět, že se Asus snaží jít s dobou.

 

 

Sony - plán aktualizací na Android 4.1

    Společnost Sony zveřejnila plán aktualizací svých telefonů na Android 4.1. Telefony Xperia T, TX a V se dočkají aktualizace v 1. čtvrtletí roku 2013. Telefony Xperia S, Ion, P, U, J, Go, Sola a acro S se "aktualizace dočkají" - datum nebylo dosud zveřejněno. Telefony Sony Ericsson z roku 2011 se aktualizace bohužel již nedočkají z důvodu problému s výkonem. Nebudou ale odsunuty stranou, čeká je ještě několik aktualizací v rámci Androidu 4.0.

 

Komentář:

    Původním důvodem, proč měla společnost Sony Ericsson tak vážné problémy bylo, že na začátku zaspala dobu a poté již jen permanentně nestíhala. Máte taky ten pocit déjà vu? Ikdyž portfolio dozrálo - Xperia T s dvoujádrovým procesorem dokonce poráží v benchmarcích Galaxy S3 - jsou zde i jiné druhy "zaspání". Přinést aktualizaci systému tak pozdě bude zřejmě velké mínus této společnosti do budoucna.

    Sony by mělo věnovat více pozornosti aktualizacím telefonů, než vydávání spousty nových modelů, protože pokud neudrží telefony aktuální, nebude je mít za chvíli komu prodávat!

 

 

Sony Yuga C660X - Čtyřjádro s FullHD displejem

    V uplynulém týdnu společnosti Sony unikl benchmark nového telefonu C660X Yuga. Z výsledků je patrné, že telefon bude pohánět čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 o taktu 1,5 GHz s grafickým procesorem Adreno 320. Telefon bude dále obsahovat FullHD displej a Android 4.1. Další parametry zatím nejsou známy.

 

Komentář:

    Tato novinka by vlastně mohla navazovat na předešlou. Sony Yuga bude již plnohodnotný top model výrobce. Otázkou však zůstává, jak to bude se systémem. U takovéhoto modelu bych neočekával nic menšího, než uvedení rovnou s Androidem 4.2. Cokoli jiného by daný telefon pouze shazovalo. Uvidíme tedy, jestli Sony nasadí při prodeji rovnou nový systém, nebo dostojí svému jménu a dodá telefon se "zastaralým" Androidem 4.1 s příslibem "brzké" aktualizace na Android 4.2.

Pozor!

V novém a snad i lepším nás nyní najdete na webu https://kupsikrecka.cz. K tomuto kroku došlo z důvodu převodu webu k jinému poskytovateli hostingu a tato stránka již bohužel nebude aktualizována. 

Autor webu - Vít Valečka

Anketa

Líbí se vám nový vzhled, nebo jste byly spokojenější se starým?

Celkový počet hlasů: 1334