The Elder Scrolls V: Skyrim News #19

20.07.2011 20:38

     Letošní podzimní sezóna nabídne dost možná nejvíc lákavých titulů za poslední dobu, na tom se snad shodneme všichni. Battlefield 3, Uncharted 3, Assassin’s Creed: Revelations, Batman: Arkham City nebo Star Wars: The Old Republic. Tentokrát toho bude vážně požehnaně. Vedoucí producent Bethesdy, Craig Lafferty, se však rozhodl uvést 5 důvodů, proč by mezi všemi těmi peckami neměl zapadnout pátý díl série The Elder Scrolls s podtitulem Skyrim.

 

1. Důvod: Příběh je ve vaší režii

    V minulých dílech byla svoboda v rámci příběhové linie v podstatě dvojsečnou zbraní. Někomu vyhovoval pocit nevázanosti a fakt, že ho nikdo netáhne za ručičku přesně tak, jak si vývojáři přáli, zatímco někomu často vadilo, že neví, kam má vlastně jít a co učinit, aby se hlavní příběh posunul někam dál.

    Vývojáři jsou si toho naštěstí vědomi a tentokrát se snaží hru uzpůsobit takovým způsobem, aby se člověk bez větších záseků mohl dostat ke konci hry, ale aby zároveň dostal možnost si naplno užívat otevřeného světa a různých způsobů průchodu hrou. K tomu by mělo pomoci jak speciální jasnovidecké kouzlo, jež vám ukáže cestu k nejnutnějšímu cíli, tak i nový systém rozvoje herních tříd, kdy se stačí soustředit výhradně na to, co je pro danou třídu nejlepší a nejpotřebnější, a tím se eliminují zbytečné a nevyužitelné odbočky, jež by člověka akorát zdržovaly.

 

2. Důvod: Otevřený svět s tunou možností

    Tento bod byl vždy jedním z nejlepších prvků série, takže samozřejmě nesmí chybět ani ve Skyrim. Celý herní svět nabízí tolik možností, tolik alternativních cest, až z toho oči přecházejí. Možná se i vám někdy stalo, že jste se s kámošem bavili o tom, jak souběžně procházíte hrou, jenomže záhy zjistíte, že scénář jeho hraní je naprosto odlišný, než ten váš, přitom jste ale ve stejné části. Skyrim údajně nabídne tolik možností, že je takhle různý postup hrou víceméně jistý. Už v Oblivionu bylo něco takového na dost pokročilé úrovni, takže to pátý díl v podstatě jen rozšíří, což by ale mělo bohatě stačit.

    Craig Lafferty konkrétně uvádí, že něco takového by měl zajistit stále přítomný systém Cechů, jež se od sebe velmi liší. Stejně tak nabídne Skyrim přibližně 150 různých dungeonů a více jak 500 samotných aktivit. Vzhledem k tomu, že má příběhová linie trvat nějakých 30 hodin, jsou tyhle údaje rozhodně zajímavé.

 

3. Důvod: Nekonečný počet draků

    Jak známo, bájné okřídlené potvory a boj s nimi hrají ve Skyrimu jednu z nejdůležitějších rolí. Hra a její vizuální stránka je k tomu přímo uzpůsobena, takže když se vám třeba podaří nějakým mocným kouzlem sestřelit draka ve vzduchu, padne na zem se vší parádou, a to s prasklinami v zemi a samozřejmě i s oblaky prachu. Pak vám už nic nebrání vstřebat drakovu duši a užívat si jejích výhod.

    Nemyslete si však, že můžete draky ve hře zcela vyhubit. Naopak, vždycky se vrátí. Můžete jich zamordovat třeba padesát, ale vždycky se najde nějaká další potvora, která vám kupříkladu pěkně stíží nějaký důležitý souboj nebo quest. A to zcela nelineárně, nic ohledně draků není předem nastavené.

4. Důvod: Všichni draci nemusí být nepřátelé

    Je nám jasné, že už vám víří hlavou myšlenky na kariéru neohroženého zabijáka draků, nicméně ne všichni musí být vaši nepřátelé. Vývojáři o tom zatím nechtějí moc mluvit, nicméně je nejspíš jasné, že pokud se bude hráč hodně snažit, dostane možnost nějakého draka zkrotit a využívat ho následně při boji proti nepřátelům. Nebo jako domácího mazlíčka, i když v tomto případě by to asi nebylo nejpraktičtější.

    Není těžké si představit ani situace, v jakých by nám mohl pomoci oheň, jenž drak chrlí ze smradlavého chřtánu, a když zajdeme s fantazií ještě dál, nebylo by vůbec špatné nějakého draka osedlat a létat s ním tam, kam chcete a kochat se světem Skyrimu z ptačí, nebo spíš z dračí perspektivy.

 

5. Důvod: Vizuální stránka Skyrimu

    Herní svět Skyrimu je bezesporu obrovský, pravděpodobně nás čeká stejná rozloha mapy, jako v Oblivionu. Nový engine však s tak obrovským světem nebude mít žádné problémy, a to ani z hlediska dokreslování textur nebo dohlednosti, takže by neměl být problém sledovat vysoké hory v povzdálí, aniž by šlo o nějaké rozmazané textury. I díky tomu má hra ve výsledku vypadat doslova fantasticky.

Jeden z si nejúžasnějších screenshotů ze hry

 

    Lafferty k tomu doplňuje, že se hodně naučili z tvorby Oblivionu a Falloutu 3 pro současnou generaci konzolí, čímž má na mysli především různé limity a omezení enginu. Právě tyto zkušenosti pomohly k vynikající vizuální stránce Skyrimu, a to nejen na PC, kde se skvělá grafika očekává automaticky, tak i právě na konzolích. „K tomu si připočtěte ještě nové uživatelské rozhraní, nové animace, lepší rendering, poutavý příběh a svět sám o sobě a vznikne vám důvod, proč není problém se v herním světě ztratit,“ dodává Craig Lafferty na závěr.

 Závěr

    Skyrim zatím vypadá rozhodně slibně, minimálně pokud jde o žánr. Na RPG trůně sice pořád vysedává Zaklínač 2, u nějž se dá snadno namítnout, že vyjma draků nabízí z výše popsaných důvodů vše podstatné a ještě stovku důvodů navíc, což je upřímně řečeno docela pravda, ale na nějaké soudy je zatím samozřejmě brzo. Z hlediska listopadového zástupu lákavých trháků však Skyrim bezesporu vyčnívá.

Zdroj: Zing.cz 

Pozor!

V novém a snad i lepším nás nyní najdete na webu https://kupsikrecka.cz. K tomuto kroku došlo z důvodu převodu webu k jinému poskytovateli hostingu a tato stránka již bohužel nebude aktualizována. 

Autor webu - Vít Valečka

Anketa

Líbí se vám nový vzhled, nebo jste byly spokojenější se starým?

Celkový počet hlasů: 1334