Co se dělo v sobotu v 22:00 a změny, které nepřijdou...

05.08.2012 13:56

 

    Jak jste si možná někteří všimly, v sobotu 4.8.2012 mezi 22. a 23. hodinou probíhalo testování některých změn, které by web mohly potkat. Jak jsem již ale psal na facebookové stránce webu, je toho více, co by se mělo dostat ven. Vezněme tedy vše popořádku.

 

Co se dělo v sobotu večer a změny, které nepřijdou...

    Nejdříve bych rád objasnil, co se vlastně včera (4.8.2012) večer mezi 22. a 23. hodinou dělo. Jak asi víte, web je už 3 roky v provozu, ale jeho vzhled se prakticky nezměnil. Proto se už od loňského jara snažím obstarat si nějakou (alespoň trochu funkční) šablonu, která by posunula vzhled webu zase prochu blíž k mému ideálu. To se mi nakonec tento týden podařilo a já chtěl tuto šablonu otestovat. Bohužel Webnode nenabízí jinou možnost, než testovat za plného provozu - proto upozornění na špatné načítání webu mezi 22. a 23. hodinou, kdy testování probíhalo.

    No a jak to dopadlo? Jedním slovem - příšerně. Bohužel, web se s šablonou nebyl schopný srovnat a když jsem opravil jednu věc, další tři se pokazily. Nakonec po půl hodině testování jsem to vzdal a vrátil web do původního stavu a s tím souvisí druhá část tohoto článku.

 

Webnode utahuje kohoutky

    Je to bohužel tak. Nikomu se to nelíbí, ale bohužel s tím nedokáže nikdo nic udělat. Omezení je čím dál, tím víc. A co se vlastně v poslední době změnilo?

    První zásadní změnou, která se webu Kupsikrecka.cz naštěstí zatím nedotkla, protože se týká pouze "neplatících" zákazníků Webnode (těch, kteří nemají objednaný žádný prémiový balíček), je omezení souborových typů, které lze na web nahrávat. Nově tak na svůj web zdarma nenahrajete soubory .exe, .zip, .rar, .ogg, .flac, .psb, .xcf, .mov, .midi, .mkv a mnoho dalších. Abych to zkrátil, lze nahrávat pouze soubory aplikací Word, Excel, PowerPoint, Open Office, Libre Office, dále soubory s příponami .TXT, .RTF, .JPG, .PNG, .GIF, .BMP, MPEG (sem by měly spadat soubory MP4, MPEG a další), .AVI, .WMV, .WMA, .WAV, .MP3 a speciální soubory, které přibyly na přání zákazníků: .PGN atd.

    To že se změna nedotkla platících zákazníků ale nic neznamená a každý by ji měl považovat za takový malí vztyčený prst a měl by si dávat pozor. Jak se říká: "Co není, může být."

    Za sebe mohu narovinu říct, že pokud by k aplikaci tohoto omezení u platících zákazníků došlo, na Webnode končím a hledám náhradu, protože tento způsob omezování je pro mě nepřijatelný a neomluvitelný.

    Druhou zásadní změnou prošlo zálohování webu. V rámci premium účtu, který platím, mohu mít vytvořenou 1 kompletní zálohu webu. V případě, že při úpravě např. vzhledu webu něco opravdu moc pokazím a nebudu to schopný opravit, stačí načíst web ze zálohy a vše se vrátí do původního stavu. Donedávna fungovalo zálohování tak, že ona záloha na webu "nezabírala místo" a neubírala mi prostor pro nahrávání souborů. Z nějakého důvodu ale v současnosti již tento prostor zabírá. Z tohoto důvodu, ve chvíli, kdy celková velikost webu přesáhne 140 MB, nebudu už schopný vytvořit zálohu webu (mám k dispozici 300 MB prostoru - kompletní záloha webu zabírá celkovou velikost webu + 20 MB, což jsou pravděpodobně systémová data) a tak už budou veškeré testy nového vzhledu nemožné, protože zkrátka jestli něco pokazím, můžu dávat celý web dohromady ručně, což je při současné rozloze webu velmi obtížné.

 

Co se právě děje a co nás čeká a nemine...

    Jako vždy si dovolým malý výhled do budoucna. Když shrnu všechny obtíže, které s webem mám, občas se divím sám sobě, že s tím neseknu a nejdu dělat něco jiného. U webu mě asi drží jen to, že se zkrátka nechci vykašlat na vás, kteří sem chodíte.

    Když loni v listopadu vyletěla návštěvnost webu na čísla vysoko převyšující 1500 unikátních návštěv za měsíc (celková návštěvnost byla více než 2500), byl jsem v sedmém nebi a přiznávám, že jsem možná i trochu usnul na vavřínech. Od té doby se návštěvnost vrátila do původních kolejí - měsíční návštěvnost se drží okolo čísla 500 unikátních návštěv měsíčně (celkově okolo 1300 návštěv měsíčně). V žádném případě to není mnoho, ale snažím se být optimista a vidět vše radši z té lepší stránky.

    V nejbližší době se můžete těšit na novou sérii článků, které nahradí začatou, ale nepokračující sérii minirecenzí aplikací pro Android. Jako obvykle se také budu držet herní série The Elder Scrolls a budu se snažit přinášet další a další informace. Samozřejmě pak nesmím zapomenout na programy Track Time Counter a Marks Counter, které jsou stále ve vývoji a měly by se dočkat kompletního přepsání a multiplatformovosti. V plánu je podpora Windows, Lunuxu a MacOS. Marks Counter by se také ke konci roku 2012 mohl podívat na zařízení s Androidem.

    Ve vzdálenější budoucnosti je stále v plánu osamostatnění na vlastní server s vlastní doménou. Zatím ale jde o hudbu budoucnosti.

Pozor!

V novém a snad i lepším nás nyní najdete na webu https://kupsikrecka.cz. K tomuto kroku došlo z důvodu převodu webu k jinému poskytovateli hostingu a tato stránka již bohužel nebude aktualizována. 

Autor webu - Vít Valečka

Anketa

Líbí se vám nový vzhled, nebo jste byly spokojenější se starým?

Celkový počet hlasů: 1333