Cheatovat? Ne, díky.

24.05.2011 18:35

 

21.9.2009: „… a co kdybych si trochu pomohl? Alespoň by to pak nebylo tak nudné. Dobře, tak to máme modpcs…“

 

13.10.2009: „… safra to je špatně! Proč tam není?! Šak mě za ním všichni posílají, i kompas ukazuje na to místo! Ne, musí tu někde být! Není to třeba kolize pluginů? Tak není. Do háje. Odehraná hlavní linie a dva cechy a teď musím začínat hru znovu!

 

Kdybych tehdy 21. září necheatoval, abych měl lepší postavu, pravděpodobně bych celý Oblivion dohrál bez sebemenšího problému. V tomto článku bych se chtěl věnovat různým úskalím a problémům spojeným s cheatováním. Chtěl bych se ale zaměřit i na to, co by bylo dobré promyslet, než začnete cheatovat.

 

Cheating is a crime… (Cheatování je zločin…)

Ano, i takto cheatování někteří lidé berou. První podmínkou k tomu, abyste mohli cheatovat, je to, že vám to nesmí vadit. Někteří si možná řeknou, že je zbytečné, abych něco takového psal, když je to samozřejmost, ale vždy je lepší na toto upozornit.

 

Cheaty dělají chyby

Je to bohužel/naštěstí pravda. Čím více cheatujete, tím větší riziko chyb tu je. To má nakonec za následek to, že se jednoho dne neukáže nějaká důležitá postava tam, kde má a vy jste skončili.

Než se pustíme do řešení problému, musíme si ještě říct, jak poznáme chybu ve hře, která je způsobená používáním cheatů. Chyby ve hře totiž můžeme rozdělit do tří kategorií:

 

1) Výrobní chyby – jde o různé nedodělky ve hře (např. „levitující“ stromy či kameny, které nejsou zasazeny do terénu dostatečně hluboko). Tyto chyby nejsou nijak závažné.

 

2) Kolize pluginů – jde o chyby, které způsobují dva pluginy (někdy i více!), které upravují podobnou věc (např. máte aktivovaný plugin, který upravuje město Anvil, aby bylo pěknější, a mění pozice některých budov + plugin, který do Anvilu přidává nový dům pro hráče = pokud při vývoji těchto pluginů autoři nepočítali s tím, že by měli jejich pluginy spolupracovat, může dojít k tomu, že z domu bude vyrůstat strom, nebo bude částečně zabořen do jiné budovy atd.). Tyto chyby můžou ovlivnit zážitek ze hry, nebo některé questy, ale většinou nemají velký vliv.

 

3) Cheatové chyby – jde o chyby, jejichž objevení je důsledkem častého používání cheatů. Tyto chyby závažně ovlivňují hru a můžou vést až k nedohratelnosti některých dějových linií.

 

  Jak tedy poznáme chybu způsobenou cheatem? Jde zpravidla o chybu, která zasahuje do dějové linie některého z úkolů. Dalším poznávacím znakem je, že chyba přetrvá i po vypnutí všech pluginů (včetně češtiny, pokud ji používáte).

 

Oprava není vždy lehká

Objevuje se tu tedy otázka: „Jde v tomto případě něco dělat?“ Odpověď zatím není složitá (na rozdíl od řešení): „Ano lze. Jsou zde dokonce tři možnosti, co v takovéto chvíli dělat. 

1) Můžeme si pomoci cheatem a posunout se dál v questu/přidat si potřebný předmět do inventáře.

2) Pokud nejde o osobu, ale třeba jen o předmět, můžeme si pomoci Construction Setem a předmět pomocí pluginu přidat do hry.

3) Poslední možnost je asi nejtěžší. Rozhodnout se, že už nebudete cheatovat a zahrát si hru znovu od začátku.

 

Kterou možnost tedy využít? To už je na každém z Vás, protože každému vyhovuje něco jiného.

 

Jak dobře cheatovat

Tuto téměř poslední část článku berte prosím jako doporučení, jak je nejvýhodnější cheatovat, aby se ve hře objevovalo co nejméně chyb.

Jak jsme si už řekli, cheaty způsobují ve hře chyby. Čím víc člověk cheatuje, tím větší riziko chyby tu je. Jak tedy toto riziko zmenšit? Ideálně kombinací dvou způsobů.

Tím prvním je to, že věci, které jdou udělat pomocí Construction Setu, přidávejte pomocí Construction Setu. Pluginy nezpůsobují tolik chyb ve hře. Takto si například můžete přidávat zbraně, zbroje, různé jiné předměty a především peníze. Otázce: „Jak na to?“ bych se chtěl věnovat v některém z příštích článků.

No a tím druhým způsobem je samotné cheatování. To užívat pouze v případech, kdy nelze použít Construction Set. Tedy v případech trvalého zvýšení hodnot u vlastností, dovedností, levelu atd.

 

Když se hráči ptají…

Tuto poslední část článku bych chtěl věnovat asi nejčastějším otázkám, které mi háči pokládají na různých fórech. Tedy:

 

Q: Jaký je cheat na …?

A: Co se týče cheatů, vřele doporučuji seznam, který najdete ZDE. Obsahuje všechny důležité cheaty, které byste mohli potřebovat.

 

Q: Jaký je cheat na peníze?

A: Toto je zrovna případ, kdy doporučuji použít Construction Set. Jinak cheat na peníze je: player.additem_0000000F_(počet). Znak „_“ nahraďte mezerou.

 

Q: Chybí mi předmět potřebný k dokončení úkolu. Jak ho získat?

A: Možností je buď získat ho pomocí cheatu, nebo jej najít v tzv. TestingHall. Jde o místnost, kterou ve hře využívali vývojáři k testování. Najdete zde (kromě jiného) i všechny předměty ze základní hry. Dostanete se sem pomocí cheatu: player.coc_testinghall. Znak „_“ nahraďte mezerou.

 

Q: Jak se dostanu z TestingHall?

A: Z TestingHall se dá nejjednodušeji dostat tak, že vejdete do pravých zeleně osvětlených dveří ve středu TestingHall. Odtud už můžete odcestovat pomocí fast traveling (pomocí ikon na mapě).

 

Pozor!

V novém a snad i lepším nás nyní najdete na webu https://kupsikrecka.cz. K tomuto kroku došlo z důvodu převodu webu k jinému poskytovateli hostingu a tato stránka již bohužel nebude aktualizována. 

Autor webu - Vít Valečka

Anketa

Líbí se vám nový vzhled, nebo jste byly spokojenější se starým?

Celkový počet hlasů: 1334