Týden ve zkratce #06

26.11.2012 18:00

Týden se opět s týdnem sešel a je tu, i když opožděně, opět "Týden ve zkratce". Co nás dnes čeká? Celé naše putování začneme u Samsungu a jeho procesorů Exynos. U procesorů zůstaneme i na druhé zastávce, jen popojdeme k Intelu. Poté se zastavíme u jednoho zajímavého bugu ( = chyby) v novém Androidu a zakončíme povídáním o změnách, které zřejmě brzy čekají Google Play.

 

    Než dnes začneme, rád bych se omluvil za zpoždění, které má dnešní článek. Jak jsem již včera psal na facebookovou stránku webu, může za to moje nepřítomnost doma. Celou dobu od pátku brzo ráno až po neděli pozdě večer jsem strávil v Praze popř. na cestě tam/zpět. Účastnil jsem se totiž přednáškové akce "Den s Astropisem" na Akademii věd ČR. Jde o přednáškovou akci s omezeným počtem účastníků, kde přednášejí na téma fyziky ty největší kapacity v České republice. Jako ostatně i před rokem jsem velmi rád, že se mi podařilo na tuto akci dostat a jednak si rozšířit obzory, ale také setkat se se zajímavými lidmi.

    Jak je vám asi jasné, mnoho dalšího času mi nezbylo a protože příprava tohoto článku vyžaduje vždy několik hodin práce nejlépe až v neděli v podvečer protože nepřibývají již většinou další novinky, nestihl jsem článek připravit.

    Vše vám ale vynahradím dnes. I když byl poslední týden na zajímavé informace chudší a měl jsem jich nedostatek, přináším vám opět to nejdůležitější, co se stalo za poslední týden od 19. do 25. listopadu 2012.

 

 

Samsung připravuje osmijádrové procesory

    Novinka kombinuje jádra s architekturou A7 a A15, kterých je celkem 8. Některá jsou určena pro nízkou spotřebu, jiná pro vysoký výkon.

    V současnosti asi největší část trhu zabírají telefony s dvoujádrovými procesory. Nejnovějšími a současně nejvýkonnějšími jsou ale procesory čtyřjádrové v těch nejvyšších řadách chytrých telefonů. Příští rok se ale posuneme o krok dále. Samsung totiž připravuje nový osmijádrový procesor z rodiny Exynos.

    Ono "osmijádro" se bude ve skutečnosti skládat ze dvou odlišných čtyřjádrových procesorů. Jedna část bude mít čtyři jádra A7 o taktu 1,2 GHz a druhá čtyři jádra A15 o taktu 1,8 GHz. První bude úspornější, zatím co druhá bude poskytovat maximální výkon. Ve vývoji je údajně také čtyřjádrová verze.

    Zatím není zcela jasné, jak bude vše fungovat. Nabízí se ovšem analogie s procesorem Tegra 3 od NVidie. Tegra 3 má totiž čtyři standardní jádra a jedno nízkonapěťové-úsporné jádro. To slouží ke snížení spotřeby ve chvílích, kdy není potřeba maximálního výkonu. Naopak ve chvíli, kdy je výkon potřeba, úsporné jádro se odpojí a začnou pracovat 4 standardní jádra.

 

Komentář bude následovat po dalším (v pořadí druhém) článku, který je na podobné téma.

 

 

 

 

Intel připravuje 48jádrové nízkonapěťové procesory

    Společnost Intel odstartovala v roce 2009 s obrovskou slávou ambiciózní projekt vývoje 48jádrových procesorů pod kódovým označením Rock Creek. Jak je tomu ale zvykem, od té doby o projektu nikdo neslyšel. A to až do teď!

    Intel začíná pomalu pouštět informace a tak se začínáme dozvídat zajímavé věci. Původní termín dokončení projektu byl stanoven na rok 2020 s následným uvedením na trh. Jak ale sám Intel přiznává, výsledky projektu by tu mohly být daleko dříve. Některé hlasy hovoří dokonce o roku 2015.

Co jsou vlastně procesory Rock Creek zač? Jde o 48jádrové procesory určené především pro tablety a ultrabooky. Intel samozřejmě slibuje, že budou lepší v tom a onom, že budou daleko výkonnější, než všechny procesory před tím a že umožní věci dosud nemožné.

 

Komentář (vztahuje se k oběma předešlým článkům):

    Nejdříve se pojďme podívat na Samsung. Pokud by mělo jít o podobnou filozofii jako v případě procesoru Tegra 3, nechápu, čeho si Samsung myslí, že dosáhne. Pochopil bych ještě 2 jádra taktovaná řekněme na 1 GHz každé, pro chod nenáročných aplikací a úsporu energie, ale 4 jádra mi zkrátka přidou trochu moc. Když si uvědomím, jakou by tohle osmijádrové monstrum mělo spotřebu energie, dělá se mi mdlo. Další co mě zaráží, je to, že na co NVidii stačí jedno nízkonapěťové jádro o taktu cca 500 MHz by Samsung chtěl používat 4 jádra o taktu 1,2 GHz.

    Kde je problém? Osobně vidím několik možností. První je, že zkrátka Samsung nedokáže vyrobit pořádné nízkonapěťové jádro, což je ale vzhledem k tomu, co předvádí na trhu téměř nemožné. Druhou možností je, že Samsung chce jader využít jinak, což je ale opět nepravděpodobné. Třetí a podle mě nejreálnější možností je (omlouvám se za následující přirovnání) staré dobré porovnávání "pindíků". (Následující větou bych nerad někoho urazil, proto ji prosím berte s mírnou nadsázkou a povšimněte si uvozovek značících ironii.) Podle mě chce Samsun nalákat spoustu "hloupých" (chápejte: v oboru IT méně vzdělaných) lidí, kteří nehledí na realitu, ale pouze na papírové parametry a jak ti malý kluci poměřují "pindíky", kdo ho má většího. Zde pak funguje jejich primitivní zvrácená logika: "Více je přece lépe."

    Jak ale historie mnohokrát ukázala, tahle teorie neplatí. Je jedno jestli jsme u standardních procesorů, procesorů ARM, grafických karet nebo displejů. Více zkrátka nemusí znamenat lépe! Za všechny opět zopakuji propadák osmijádrových procesorů od AMD, které byly méně výkonné, než čtyřjádrové procesory Intelu o stejném taktu.

    Neodsuzujme ale procesor předčasně. Až oficiální představení a nezávislé testy ukáží, jak na tom nový Exynos bude.

 

    Nyní se posuňme k Intelovským 48jádrům. Kdybyste mi před několika lety tvrdili, že v roce 2015 něco takového přijde, asi bych vám nevěřil ani slovo. Dnes to ale vypadá slibně a pokud Intel vyladí spotřebu, mohlo by jít o převratnou změnu. Více jader má totiž výhodu ve spotřebě. Pokud je totiž procesor dobře postavený a běžící aplikace dostatečně odladěná, je náročnost procesů pro procesor při rozložení na více jader nižší, něž při rozložení na méně jader. Určitě se navíc také objeví mutace tohoto procesoru pro klasické stolní počítače, což by mohlo výkon řádně "nakopnout". Doufejme tedy, že se Intelu vše povede a že se jejich sliby vyplní.

 

 

Google zachraňuje svět!

    Slyšeli jste někdy o 21.12.2012? Možná hloupá otázka. Podle senzacechtivých novinářů má v tento den nastat konec světa. Google na to "zareagoval" po svém. V nové verzi Androidu 4.2 v kontaktech u data narození měsíc prosinec nenajdete. Po listopadu následuje leden. Ve standardním kalendáři je vše v pořádku. Chyba se projevuje jen v kontaktech u data narození a to pouze v některých jazykových verzích systému. 

    Google o chybě ví a v současnosti se pracuje na její nápravě.

 

   

V kalendáři je vše v pořádku.

 

V kontaktech ale prosinec chybí...

 

Komentář:

    Tuto situaci bych nechápal ani jako velký problém. Ano, může vést k řadě nepříjemných momentů, vaše "fungování" s telefonem ale nijak zásadně neovlivní. Co se načasování týče, vzhledem k blížícímu se 21.12. je přinejmenším úsměvné.

    Doufejme tedy, že Google vše včas opraví a chyba bude včas odstraněna.

 

 

Budoucnost - Recenze na Google Play jen s G+ účtem

    Ano, je to tak. Při průzkumu nové verze APK souboru aplikace Obchodu Play narazili na XDA Developers na jisté části kódu, které naznačují, že přidávat recenze by v novějších verzích aplikace mohli jen uživatelé s účtem na Google+.

    Podrobnosti nejsou známy. Společnost Google se k situaci zatím nevyjádřila.

 

Komentář:

    Nevím, co tímto společnost Google sleduje. Pokud jde o odfiltrování špatných/bezpředmětných/anonymních recenzí, myslím si, že toto opatření se mine účinkem. Kdo chce vytvořit anonymní recenzi, založí si fiktivní účet a proti bezpředmětným recenzím toto opatření také nepomůže, protože každý druhý člověk s Google účtem má dnes i G+.

    Uvidíme, co nám Google předvede a jak to nakonec dopadne.

 

Pozor!

V novém a snad i lepším nás nyní najdete na webu https://kupsikrecka.cz. K tomuto kroku došlo z důvodu převodu webu k jinému poskytovateli hostingu a tato stránka již bohužel nebude aktualizována. 

Autor webu - Vít Valečka

Anketa

Líbí se vám nový vzhled, nebo jste byly spokojenější se starým?

Celkový počet hlasů: 1334