Týden ve zkratce #05

18.11.2012 15:35

 

    Týden nám opět rychle uběhnul a tak je opět čas na "Týden ve zkratce". Posledních 7 dní bylo docela zajímavých, pojďme se tedy podívat, co nás čeká! Jako první se podíváme na zoubek sporu Apple vs. HTC, povíme si něco o nové vlajkové lodi HTC, opět se zastavíme u Samsungu a FullHD displejů a (opět) zakončíme u Nexusovské rodinky.

 

 

Apple vs. HTC - Spor je na 10 let zažehnán

    V pondělí společnost HTC v krátké tiskové zprávě oznámila, že došlo k mimosoudnímu vyrovnání se společností Apple. Oficiálně jsou podrobnosti tajné, ale podle uznávaného analytika Shawna Wu ze společnosti Sterne Agee se Apple s HTC dohodli na platbách za prodaná zařízení. HTC tak za jeden prodaný kus Applu zaplatí od 5 do 8 dolarů.

    Pokud tedy HTC prodá ročně 30 až 35 miliónů přístrojů, Apple tak získá do pokladny 180 až 280 miliónů dolarů.

    Výkonný ředitel společnosti HTC k tomuto řekl: "HTC je potěšeno, že vyřešilo své spory s firmou Apple, takže se nyní může soustředit na inovace namísto soudních sporů." Šéf Applu pak situaci okomentoval takto: "Jsme rádi, že jsme se s HTC dohodli. I nadále se budeme maximálně soustředit na inovaci našich produktů."

 

Komentář:

    Je dobře, že se společnosti nakonec mimosoudně dohodli. Jak před nedávnem ukázal web Smartmania, právníci stojí v důsledku firmy více, než inovace a vývoj. V každém případě je toto pro HTC veliká šance. Po poměrně neúspěšném roce může peníze ze soudních tahanic konečně přesunout na vývoj, a jestli to, co letos HTC ukázalo je z tak skromných zdrojů, těším se na rok příští, kdy bude mít peněz víc. Tohle by mohla být pro HTC spása.

 

 

HTC J Butterfly alias HTC Droid DNA alias HTC Delux
Třikrát nová vlajková loď HTC

    Zabiják Galaxy S3! Takový název by zasloužil nový počin HTC. Již před delší dobou tato společnost představila novou vlajkovou loď pro Asii - HTC J Butterfly. Dlouho se čekalo, zda se tento telefon objeví i v jiných částech světa. Před dvěma týdny HTC konečně potvrdilo dostupnost tohoto telefonu pro USA pod názvem HTC Droid DNA a nakonec před necelým týdnem potvrdilo také dostupnost pro Evropu pod názvem HTC Deluxe.

    A co je vlastně tento telefon zač, že o něm mluvím jako o zabijáku Galaxy S3ky? Inu srdcem telefonu je nový čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon S4 PRO o taktu 1,5 GHz. Ve svižnosti budou telefonu pomáhat rovné 2 GB paměti RAM. Hlavním lákadlem telefonu bude ale 5" Super LCD3 displej - ten bude mít totiž rozlišení 1080 x 1920 px (FullHD) - půjde tedy o telefon s nejjemnějším displejem na trhu. PPI bude dosahovat neuvěřitelné hodnoty 440! Pro srovnání, nejjemnější displej na trhu má prozatím Sony Xperia S - ta má na 4,3" rozlišení 720 x 1280 px, PPI tedy dosahuje hodnoty 341. Dále se telefon bude moci pochlubit např. 16 GB vnitřní paměti (přítomnost slotu pro paměťové karty prozatím nebyla potvrzena), 8 Mpx fotoaparátem, nebo baterie o kapacitě 2020 mAh.

    Datum uvedení na trh ani cena zatím nebyly zveřejněny.

 

Komentář:

    Pokud bych se měl dívat pouze na součástky telefonu, šlo by pravděpodobně o můj splněný sen. Čtyřjádrový Snapdragon S4 PRO, 2 GB RAM, FullHD displej - to všechno patří k tomu největšímu luxusu, který u smartphonu můžete dostat. Co by mi ale asi trochu vadilo, je velikost displeje. Proč jsou ty nejvýkonnější stroje tak obrovské? Přece dnes už dokážeme S4ku nacpat do 4" telefonu, tak proč něco takového nevyrobit? Na jednu stranu jsem velice rád, že se něco podobného na trhu objevilo, na stranu druhou mi trochu vadí politika výrobců - "malé telefony jsou vždy low-endy a obrovské plácačky (4,6" a víc) jsou TOP modely a komu se to nelíbí, tak ať jde k čertu". Kéž by výrobci pochopili, že i o malé a výkonné telefony je zájem, a že ne všem vyhovuje obří displej.

 

 

 

Samsung oznámil FullHD 4,99" Super Amoled displeje

    Krátce po představení HTC Droid DNA se ale ozval (zcela logicky) Samsung, že na veletrhu CES v lednu roku 2013 plánuje představit Super Amoled FullHD displej o velikosti 4,99" (jemnost 441 PPI).

 

Komentář:

    Jaká to náhoda, že?! Ještě před týdnem se Samsung dušoval, že v roce 2013 nedokáže na trh dodat 5" FullHD Super Amoled displeje a že bude muset používat staré TFT LCD panely. No a najednou to jde! A dokonce ještě o 0,01" menší! Pro pořádek: 0,01 palce je 0,254 milimetru! Po tomhle zásadním obratu nevím, co si mám myslet. Jestli Samsung předvede opět něco podobného, jako v případě Galaxy S3ky, kdy její Super Amoled byl výrazně horší, než obyčejné TFT LCD od Sony, tak rozhodně není na co se těšit. Jak je to ale ostatně vždy, až čas ukáže. Na závěr si dovolím citaci čtenáře s nickem "iqlogic" z webu Mobilmania ohledně displeje Samsungu Galaxy S3:

 ...SGS3 schvaľujem, ale krásny displej rozhodne nemá!!! Oproti takej Xperii T je ten displej doslova otrasný - farby úplne mimo, viac viditeľný raster a viditeľnosť na prudkom svetle totálne v prdeli. Displej je to posledné, čo si na SGS3 zaslúži slová chváli ;)

 

 

Google Nexus S zatím nedostane Android 4.2

    Google oficiálně potvrdil, že telefon Nexus S zatím nedostane oficiální Android 4.2 Jelly Bean. Prozatím nejnovější verzí tedy zůstane Android 4.1.2. Na otázku, zda k uvolnění nové verze dojde někdy v budoucnu, nedokázali zástupci společnosti odpovědět. Majitelé tohoto telefonu se ale rozhodně nemusí bát. Nexus S se totiž těší velké podpoře ze strany XDA Developers a tak se v nejbližší době neoficiální verze určitě dočká.

 

Komentář:

    Někomu se může nelíbit, že Google odepisuje takovéto zařízení. Pokud se ale podíváme na jeho hardwarovou výbavu (jednojádrový procesor o taktu 1 GHz, 512 MB RAM...), je vůbec zázrak, že se dočkal velmi dobře fungujícího Androidu 4.1.2. Telefony s podobnou výbavou od jiných výrobců se totiž většinou nedočkaly ani Androidu 4.0.

    Tento krok je v důsledku docela pochopitelný. Google se potřebuje věnovat zařízení Nexus 4, 7 a 10 a potřebuje uvolnit kapacity. Obecně však ale stále platí, že Nexus telefony se těší mnohem delší podpoře, než zařízení jiných výrobců.

 

 

Apple zaplatil Švýcarským drahám 20 miliónů dolarů

    Po vydání iOS 6 se mezi Švýcarskými železnicemi a Applem rozhořel dosud nevídaný spor. Těm se nelíbilo, že Apple v nové verzi iOS okopíroval jejich nádražní hodiny, na jejichž vzhled mají patent a nechali si je na zakázku navrhnout již v roce.

 

Vlevo fotografie hodin, vpravo ukázka hodin z iOS 6

 

    Podle oficiálního konečného vyjádření jsou Švýcarské dráhy polichoceny tím, že Apple využívá jejich vzhledu hodin v novém iOS. Samozřejmě je může také hřát na srdci i odškodné 20 milionů dolarů, které jim Apple zaplatil.

 

Komentář:

    Z tohoto je jasné, že kopírovat se nevyplácí. Apple nakonec ale uznal chybu a zaplatil a vše se obešlo bez zbytečných soudních tahanic.

 

 

Pozor!

V novém a snad i lepším nás nyní najdete na webu https://kupsikrecka.cz. K tomuto kroku došlo z důvodu převodu webu k jinému poskytovateli hostingu a tato stránka již bohužel nebude aktualizována. 

Autor webu - Vít Valečka

Anketa

Líbí se vám nový vzhled, nebo jste byly spokojenější se starým?

Celkový počet hlasů: 1334