Týden ve zkratce #04

11.11.2012 11:11

    Týden je opět pryč a je tady opětovné shrnutí dnů minulých. I když byl poslední týden na události docela chudý, pořád bylo z čeho vybírat. Co nás tedy čeká? Zastavíme se u Japan Display podívat se na nové připravované displeje, popovídáme si o hospodářských výsledcích NVidie, velmi rychle koukneme na poslední díl "naštvaných ptáků" (Angry Bidrs: Star Wars) a zakončíme u Googlu a jeho nexusovské rodinky.

 

Japan Display představilo extrémně úsporné displeje

    Konsorcium Japan Display (spojení firem Sony, Hitachi a Toschiba za účelem vývoje displejů) během týdne představilo kromě nových LCD displejů - například 5" FullHD displej s technologií WhiteMagic pro smartphony Sony.

    Kromě standartních displejů ale představilo také dva reflexivní LCD displeje. Tyto by šly přirovnat k e-ink displejům od kterých se ale přesto liší. Princip fungování spočívá v nahrazení vrstvy s podsvícením za reflexní vrstvu, která odráží světlo dopadající na displej. To poté prochází přes tekuté krystaly s barevnými filtry s barevnou pamětí a vrací se k očím uživatele. Ten tak vidí barevný obraz.

    Nespornou výhodou těchto displejů je extrémně nízká energetická náročnost, které je docíleno odstraněním vrstvy s podsvícením. Spotřeba je navíc v případě zobrazení statického obrazu rovna 0,003 watů! Další výhodou je výborná čitelnost na přímém slunci - ta je srovnatelná s čitelností běžného potištěného papíru. Oproti e-ink displejům navíc tyto zvládají plynulé přehrávání videa!

    Japan Display vyvinulo prozatím dvě verze tohoto displeje - obě o velikosti 7" s rozlišením 1024 x 768 px. První má nižší sytost barev a je připravena pro potenciálního zájemce k masové výrobě. Druhá verze má sytost barev vyšší (ta je srovnatelná s běžnými LCD panely), objevili se zde ale jisté blíže nespecifikované problémy, které zatím brání masové výrobě.

 

Komentář:

    Displeje tohoto typu mají určitě budoucnost díky své nízké energetické náročnosti a výborné čitelnosti. Dokážu si představit okamžité využití těchto displejů u čteček e-knih. Zajímavé by ovšem bylo i nasazení podobného displeje u smartphonu nebo tabletu.

    Jako částečný problém bych viděl využití zařízení s tímto displejem za tmy nebo v šeru, kde by jistě kvůli absenci podsvícení nastaly potíže. Displeje jsou ale stále ve vývoji a tak vývojáři jistě tento "problém" nějak vyřeší.

 

 

 

NVidia hlásí rekordní zisky

    Americký gigant na poli výroby počítačových grafických karet a mobilních ARM procesorů vykázal za poslední čtvrtletí fiskálního roku rekordní tržby 1,2 miliardy dolarů. Po zdanění a odpisech činil čistý zisk společnosti přibližně 209 milionů dolarů.

    Nezanedbatelný podíl na těchto výdělcích měla i produktová řada Tegra, která podle slov ředitele NVidie dorovnala propad v segmentu počítačových grafických karet. Lidé si podle něj začínají uvědomovat, že: "...opravdu dobrý tablet je lepší, než levný a méně výkonný osobní počítač."

    Dále také prozradil, že další procesor z rodiny Tegra bude představen už v lednu 2013 na veletrhu CES.

 

Komentář:

    Je určitě dobře, že se segmentu ARM procesorů daří a není pochyb o tom, že čipy Tegra zde patří k jedněm z nejlepších. Vždyť ztrácet začaly až s příchodem čtyřjádrových procesorů Qualcomm Snapdragon S4. Nezbývá tedy, než se těšit na leden a doufat, že NVidia představí další pořádné "dělo".

 

 

Angry Birds: Star Wars jsou tu!

    Ano, je to tak. Ve čtvrtek jsme se konečně dočkali pokračování slavné herní série Angry Birds, tentokrát ze světa Star Wars. Hra přináší unikátní vlastnosti pro každého ptáka. Levely vyžadují větší přemýšlení, než tomu bylo u původních dílů. Hra je zkrátka lépe promyšlená, a pokud jste fanoušky série, rozhodně si musíte zahrát i tento díl!

 

Komentář:

    Zde patřím do skupiny lidí, kteří nový díl přijali poněkud rozpačitě. Na jednu stranu musím uznat, že jde asi o nejzajímavější a nejzábavnější Angry Birds, jaké jsem dosud hrál. Na druhou stranu - není těch Angry Birds už trochu moc?

    Další věcí, která mi ale vadí ještě víc je naprostá nevyladěnost aplikace z hlediska spotřeby. Není možné, aby mi 2D hra jako Angry Birds (a je jedno o který díl jde; stejné je to i s Bad Piggies) doslova sežrala za hodinu hraní 30 až 40 % baterky (zkoušeno na telefonech Sony Xperia S, Sony Xperia U, Sony Ericsson Xperia X10, Samsung Galaxy S a Samsung Galaxy S3) a potom 3D pecka jako The Bard's Tale (hra má cca 3,5 GB) uždibla za hodinu z baterky procent 15. Tady bude asi někde chyba, že?!

    Upřímně doufám, že Rovio s tímto hodlá něco udělat, protože současná situace je pro mě zkrátka nepřijatelná - a nejsem sám, komu se tento přístup nelíbí.

 

 

 

Sony Xperia S a Google se pomalu rozcházejí

    Před dvěma měsíci proběhla internetem zpráva, že Google zařadil smartphone Sony Xperia S do své nexusovské rodinky (šlo a jde o jediný nenexus telefon, který se tam dostal) a bude pro něj vyvíjet čistý Android. Všichni tehdy byli nadšení, protože Xperia S by se díky tomu mohla dočkat stejně brzkých aktualizací jako Nexus telefony. Tehdy začal vývoj Androidu 4.1 pro tento telefon.

    Tento týden nás ale všechny vrátil Google zpět do reality. Projekt bez nějakého zdůvodnění ukončil a vývoj přenechal na společnosti Sony. Ta na něj přesunula dva vývojáře. Níže najdete video s ukázkou, co všechno za 2 měsíce stihly.

 

 

Komentář:

    Jak jste mohli na videu vidět, je to docela nic-moc. Nezapomeňme, že firmware vyvíjel samotný Google. Když si vedle tohoto dáme například neoficiální verzi CyanogenModu s Androidem 4.1, který je vyvíjený prakticky zadarmo partou nadšenců, rozdíl je obrovský. Z celé této situace má člověk pocit, jakoby se na to Google vykašlal a Sony už nechtělo pokračovat a snažilo se to co nejnenápadněji zamést pod koberec (což je více-méně logické).

    Pro srovnání níže najdete ukázku CyanogenModu s Androidem 4.1 na telefonu Sony Xperia T (video je z webu Xperia.cz).

 

 

Pozor!

V novém a snad i lepším nás nyní najdete na webu https://kupsikrecka.cz. K tomuto kroku došlo z důvodu převodu webu k jinému poskytovateli hostingu a tato stránka již bohužel nebude aktualizována. 

Autor webu - Vít Valečka

Anketa

Líbí se vám nový vzhled, nebo jste byly spokojenější se starým?

Celkový počet hlasů: 1334