Týden ve zkratce #03

04.11.2012 16:52

    Jak to tak bývá, týden je opět pryč a tak vám přináším shrnutí toho nejdůležitějšího, co se v posledním týdnu od 29. října do 4. listopadu 2012 událo. Co nás tedy čeká? Jako první se podíváme na hlasování o Android roku, podíváme se, jak je na tom Samsung s pětipalcovými FullHD displeji, zastavíme se opět na návštěvu u Googlu a nakonec se proletíme s "naštvanými ptáky".

 

    Pokud bylo vybírání novinek pro minulý týden těžké, pak dnes to byl doslova nadlidský výkon. Proč ptáte se? Problém byl v tom, že uplynulý týden byl na novinky docela skoupý - velká konference Googlu byla zrušena, Microsoft se moc na konferenci nepředvedl atd. Zkrátka, bylo to docela obtížné. Z těchto důvodů bude dnešní "povídání" o něco kratší a podíváme se i tam, kam jsem původně nechtěl - podíváme se na připravované "naštvané ptáky" - Angry Birds: Star Wars.

 

 

Android roku 2012

 

    Tato soutěž se v poslední době v ČR a SR docela rozmohla a získala si obstojný věhlas. O co vlastně jde? Dalo by se říct, že jde o určité hodnocení uživatelů telefonů. Cílem je vybrat smartphony v několika kategoriích, které jsou podle uživatelů ty nejlepší. Letos (jako ostatně každý rok) se hlasuje v těchto kategoriích:

 

  • TOP Android smartphone - do této kategorie spadají ty nejdražší a nejlepší telefony na trhu (cena 11 tisíc korun a výš)
  • Android smartphone - dalo by se říct, že sem spadají telefony střední třídy. Nabízejí lepší hardware a lepší technologie. Cenově se pohybují mezi 6 až 11 tisíci
  • Kompaktní Android - sem patří ty nejlevnější telefony (6 tisíc a méně). Jde o telefony, které jsou ideální pro seznámení s OS Android a nezaplatíte za ně příliš peněz.
  • Android tablet - do této kategorie spadají všechny tablety
  • Android inovace - sem patří zařízení, která se nějakým způsobem odlišují od "standardu" běžných zařízení a nabízejí něco extra, nebo jde o průkopníky svého druhu

 

    Hlasování i soutěž na české straně organizuje web SvětAndroida.cz, kde také najdete další podrobnosti o hlasování. A co je zač ta soutěž, o které jsem psal?

    Z hlasujících bude vylosováno několik štastlivců, kteří získají zajímavá zařízení. Konkrétně jde o:

 

  • 2x - Tablet Google/Asus Nexus 7
  • 1x - letošního výherce kategorie Android tablet
  • 1x - letošního výherce kategorie TOP Android smartphone
  • 1x - letošního výherce kategorie Android smartphone
  • 1x - letošního výherce kategorie Kompaktní Android

 

    Takže hurá do hlasování, přeji všem hodně štěstí. Hlasování probíhá od 1. do 30. listopadu 2012.

HLASOVAT MŮŽETE ZDE!

 

Komentář:

    Akce a výsledky akcí tohoto typu jsou rozhodně zajímavé. Nebral bych je ovšem jako dobré ukazadlo toho, které telefony jsou opravdu dobré a které jsou špatné. Tato hlasování bývají dosti zkreslená už jen faktem, jak se který konkrétní telefon prodává a jak je rozšířený - je jasné, že většina lidí bude hlasovat pro ten "svůj" telefon, protože zkrátka většinou je pro ně "ten nejlepší".

 

 

Samsung má problémy s výrobou pětipalcových FullHD displejů

    V uplynulém týdnu společnost Samsung oznámila, že během roku 2013 nedokáže dodat na trh ani vyrobit dostatečně kvalitní 5" FullHD IPS displeje. Z tohoto důvodu budou pětipalcové FullHD displeje Samsungu vyráběny starší metodou TFT LCD.

 

Komentář:

    Pro někoho pohroma, pro jiného požehnání. Osobně si myslím, že až v tuhle chvíli se ukáže, kdo dokáže dělat lepší dipleje. Rozdíly mezi dvěma největšími konkurenty na poli displejů - Sony a Samsungem - se totiž naprosto srovnají a bude nyní možné jednoduše srovnávat.

 

 

Nexus 4, 7 a 10 - Kompletní rodinka jde do prodeje

    Tablet Google/Asus Nexus 7 je již delší dobu dobře známý a myslím si, že jej není třeba představovat. Čeho se ale v posledních dnech dočkal je nová 32 GB verze s podporou 3G sítí.

    Co ale novinky Nexus 4 a 10? Jde o zařízení která Google (ne)představil v pondělí. Konference byla sice zrušena, Google ale vydal novinářům informace, takže už nyní o zařízeních víme.

    První se podíváme na zoubek novému smartphonu Google/LG Nexus 4. Jde o nový referenční telefon. Vybaven bude Androidem Jelly Bean ve verzi 4.2. Základním motorem bude čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Pro s taktem 1,5 GHz s novým grafickým akcelerátorem Adreno 320. Dále bude telefon obsahovat 2 GB paměti RAM, volitelnou uživatelskou paměť 8/16 GB bez podpory paměťových karet. O kvalitní zobrazení se bude starat TrueHD IPS+ displej s atipickým rozlišením 768 x 1280 px (320 ppi; poměr stran 15:9) o velikosti 4,7". Ten bude chránit sklo Gorilla Glass 2. Samozřejmostí je pak dostatečná baterie, ta zde bude mít kapacitu 2100 mAh. Na zadní straně telefonu najdeme 8 Mpx fotoaparát. Celá telefon pak i s akumulátorem váží příjemných 140 g.

 

    Druhou novinkou je Google/Samsung Nexus 10. Zde jde o 10" tablet s Retina displejem (2560 x 1600 px; 300 ppi). Tablet dále obsahuje dvoujádrový procesor Exynos 5250 o taktu 1,7 GHz, 2 GB paměti RAM a samozřejmostí je Android Jelly Bean ve verzi 4.2. Tablet se bude prodávat jak 16, tak 32 GB verzi; slot na paměťové karty není přítomen.

 

 

Komentář:

    Představení nových referenčních zařízení je určitě dobrá věc, najdou se zde ale i věci, které by se daly vytknout. Jako první bych se zastavil u Nexusu 4. Dostupná paměť 8/16 GB je sice pěkná věc, ale když uvedeme uživatelsky přístupnou, která bude přibližně 6/14 GB, už to tak pěkně nevypadá. Obzvláště pak, pokud není přítomná slot na paměťové karty. Osobně, když jsem si kupoval svou Sony Xperia S s 32 GB paměti (uživatelsky dostupných cca 29 GB), říkal jsem si, že tenhle telefon budu zaplňovat hodně dlouho. Nakonec jsem se divil, jak snadno se zaplní a musím uznat, že telefon s menší pamětí bych už nikdy nechtěl. Vždyť jenom hudba, kterou v telefonu nosím (používám telefon místo MP3ky) má 6 GB!

    Dalším pánem na holení je Nexus 10. Ano, Retina displej je pěkná věc, jen nemohu pochopit onu analogii, kdy tablet s menším displejem a rozlišením má silnější procesor (myšleno Nexus 7 vs. Nexus 10). Nejsem si moc jistý, jestli to byla dobrá volba. Jak to ale bývá ostatně vždy, až čas ukáže, jestli šlo o dobrou nebo špatnou volbu.

 

 

Angry Birds: Star Wars přichází!

    Kdo by neznal legendární herní sérii Angry Birds od studia Rovio. Toto studio má za sebou mnoho úspěšných her: Angry Birds, Angry Birds Seasons, Angry Birds Rio, Angry Birds Space, Amazing Alex a poslední novinku Bad Piggies. Všechny tyto hry se staly na Google Play hity a tak přichází hra další, tentokrát Angry Birds: Star Wars. Hra vychází již ve čtvrtek 8. listopadu, tak si ji nezapomeňte stáhnout! Níže najdete čtyři videa, která byla zatím vydána.

 

 

 

 

 

Pozor!

V novém a snad i lepším nás nyní najdete na webu https://kupsikrecka.cz. K tomuto kroku došlo z důvodu převodu webu k jinému poskytovateli hostingu a tato stránka již bohužel nebude aktualizována. 

Autor webu - Vít Valečka

Anketa

Líbí se vám nový vzhled, nebo jste byly spokojenější se starým?

Celkový počet hlasů: 1334