Týden ve zkratce #02

28.10.2012 13:31

    Týden je pryč a tak opět přináším malé shrnutí událostí těchto dnů. Dnes se zaměříme na to, co se dělo od 22. do 28 října 2012 a jak je zvykem, všechny události doprovodím vlastním komentářem. Podíváme se na zoubek Applu a Samsungu, dvěma nesmiřitelným soupeřům, povíme si o tom, co Apple nového představil na své konferenci a nakonec se budeme věnovat Windows 8, Windows Phone 8 a RT.

 

    Vybírání novinek pro tento týden bylo svým způsobem těžké. Na první pohled se totiž nic až tak závažného neudálo, až na ten druhý se ale děli zajímavé věci a právě o těch si dnes řekneme. Ještě dodám, že zprávy vždy řadím od (podle mě) nejdůležitější po tu nejméně důležitou. Co se tedy všechno událo?

 

 

Windows 8 v prodeji!

    Ano, je to tak. Od 26. října můžete kupovat PC OEM verzi tohoto operačního systému v českých obchodech a to v základní verzi Windows 8 za 2500 Kč a ve verzi Windows 8 Pro za 3500 Kč. Další verze budou dostupné později.

    Windows 8 přináší zásadní změny v uživatelském rozhraní - především protlačuje prostředí Metro, dále přináší obchod s aplikacemi, podporu ARM procesorů (verze Windows RT) a další. Všechny informace přehledně sepsal server Živě.cz ve svém článku.

 

 

    Již před vydáním tohoto systému mu ale mnoho společností zasadilo pomyslný hřebíček do rakve. První "vlaštovkou" bylo vyjádření ředitele herní společnosti Valve, že Windows 8 jsou nedodělané a jsou prakticky nepoužitelné. Několik dní nato oznámilo Valve, že do konce roku 2014 chce mít jednu třetinu svých her včetně obchodu Steam dostupnou pro Linux, protože po příchodu Windows 8 bude Linux posledním systémem vhodným pro hraní her. O několik týdnů později následovalo vyjádření herního studia Blizard (herní série Warcraft, Diablo, StarCraft), že Windows 8 jsou pro hraní her nevhodné a nebudou je podporovat. Poslední kapkou pak bylo vyjádření ředitele Intelu, který řekl, že Windows 8 jsou nedodělané, ale prodávat se budou.

    S takovouto "podporou" v zádech to nové Windows nebudou mít jednoduché. Až čas ukáže, zda budou úspěšné, nebo se dočkáme podobného propadáku, jako tomu bylo u Windows Vista.

 

Komentář:

    Podle mě jsou Windows 8 rozhodně krokem kupředu, ale! Tento systém není ani v nejmenším dimenzovaný na dlouhodobé používání v PC nebo notebooku. Pro tablety a smartphony jde o (z pohledu Windows) revoluční systém, který se jistě prosadí, u PC se ale bojím velkého propadáku. Práce s tímto systémem bez znalosti klávesových zkratek je po "sedmičkách" jedno velké nekončící utrpení, které podle mě odradí spoustu lidí.

    Další problém bych viděl v tom, že už nebudou Windows jako Windows. Většina aplikací z Windows 8 (architektura procesorů x86, x64 - PC, notebooky) totiž nebude kompatibilní s Windows RT (architektura procesorů ARM - tablety). Jak ale běžnému člověku, který nemá o IT světě a o nějaké architektuře procesoru ani "páru" vysvětlíte, že aplikaci z Windows na jeho tabletu zkrátka nespustí na Windows v PC, i když jde prakticky o shodná Windows? Hmm? Nevysvětlíte mu to nijak! Tohle a podobné problémy budou podle mě zhoubou Windows 8. Jak jsem ale psal v závěru novinky, čas ukáže, jak se "osmičky" uplatní.

    Na závěr bych si dovolil jednu mou oblíbenou citaci z webu PCTuning.cz: "Nevěřím příliš na nadšené reakce stran Windows 8. Podle mého názoru nastane spíš to, že se uživatele „zakopou“ u Windows 7, podobně jako se před Windows Vista „zakopali“ u Windows XP. Ostatně stále platí teorie o tom, že se Microsoftu povede každý druhý operační systém: Windows 95 rozpačitý – Windows 98 dobrý – Windows ME špatný – Windows XP dobrý – Windows Vista špatný – Windows 7 dobrý. Pokud tato teze platí, čeká nás zase nedobrý operační systém. A pokud nebude přijatý, těžko se uchytnou „Metro-style apps“ a uživatelé zůstanou u klasických Oken s Okny." Citace je z článku o rozhraní Metro, jde o krásnou úvahu, kterou si můžete přečíst zde.

 

 

 

Apple představil iPad Mini a další...

    V úterý 23. října pořádala společnost Apple velkou konferenci, na které kromě (asi nejzajímavějšího) iPadu Mini představil také MacBook Pro 13" s Retina displejem, iPad 4. generace, nový Mac mini nebo novou generaci iMac.

 

 

    Pro nás má ale asi největší význam nový iPad Mini, o kterém si povíme něco víc. Srdcem nového iPadu bude procesor A5. Displej se, jak už z názvu vyplývá, zcvrkl na velikost 7,9", zamrzí ovšem velmi malé rozlišení 1024 x 768 px. Tablet dále disponuje 5 Mpx zadní kamerou a přední HD kamerou pro videohovory. Celková hmotnost tabletu je 308 gramů.

    I přes slabší výbavu se cenovka tabletu vyhoupla poměrně vysoko. Za základní verzi s 16 GB paměti a WiFi zaplatíte v ČR 8490 Kč.

 

Komentář:

    Za sebe mohu říci jediné - Apple mne velmi zklamal a to jak cenovkou, tak výbavou. V dnešní době mít na 7,9" rozlišení 1024 x 768 px a k tomu cenovku 8490 Kč je nepřípustné. Pokud se podíváme po konkurenci, tak za cca 4500 Kč tu máme Google/Asus Nexus 7 s daleko větším rozlišením a lepší výbavou. Ano, zastánci Applu si tento tablet určitě koupí, ale pro mě, jako člověka pro kterého je nejdůležitější poměr cena/výkon je koupě takovéhoto zařízení bezpředmětná, protože jinde získám za poloviční cenu daleko více "muziky". Tablet by prostě chtěl lepší displej a více výkonu, nebo nižší cenovku.

 

 

Samsung a Apple oznámily hospodářské výsledky

    Jihokorejská společnost Samsung tento týden zveřejnila finanční výsledky za uplynulé třetí čtvrtletí roku 2012. Finální čísla nakonec předčila předpovědi, které výrobce začátkem října zaslal svým investorům. Samsung vykázal celkové příjmy ve výši 52,18 bilionů jihokorejských wonů (916 miliard korun), z nichž činí čistý zisk 6,56 bilionu wonů (115 mld. Kč). Ve srovnání s předchozím kvartálem, kdy zisk činil 5,19 bilionu wonů, si tak výrobce polepšil o 26%. Ještě lépe vyznívá meziroční srovnání, ve kterém si Samsung z loňských 3,44 bilionů wonů polepšil téměř dvojnásobně.

    Kalifornský gigant zase zaznamenal ve čtvrtém kvartálu zisk 8,2 miliard amerických dolarů (v přepočtu cca 158 miliard Kč) z celkové tržby neuvěřitelných 36 miliard dolarů (cca 693 miliard Kč). Těmito čísly zlomil vlastní rekord z posledního čtvrtletí minulého fiskálního roku, kde poměr zisku a příjmu čítal 6,62 miliard ku 28,27 miliardám dolarů. Závěrem se krátce vrátíme do říše čísel. Apple prý i přes značný nárůst zisku zklamal americkou Wall Street tím, že nedosáhl na výsledky, které předpovídali analytici. Hodnota akcií na burze klesla ihned po zveřejnění finančních výsledků o 4 procenta, během následujících dnů se však pomalu vrátila na původní hladinu.

 

 

Google kvůli hurikánu odkládá pondělní konferenci

    Společnost Google kvůli hurikánu Sandy, který zabil již 40 lidí, zrušila pondělní konferenci, kde měl být představený nový Android 4.2 Jelly Bean, LG Nexus 4 a dle zvěstí i tablet Samsung Nexus 10 (10" Retina displej; 2x 1,7 GHz CPU; GPU Mali T604; 2 GB RAM). Nový termín konání bude ještě oznámen.

 

Komentář:

    Je určitě dobře, že v takovéto situaci společnost Google zareagovala a představení odložila. Snad tedy nebudeme čekat dlouho a představení se brzy dočkáme!

 

 

Screens by Zive.cz, PCTuning.cz, MobilMania.cz

Pozor!

V novém a snad i lepším nás nyní najdete na webu https://kupsikrecka.cz. K tomuto kroku došlo z důvodu převodu webu k jinému poskytovateli hostingu a tato stránka již bohužel nebude aktualizována. 

Autor webu - Vít Valečka

Anketa

Líbí se vám nový vzhled, nebo jste byly spokojenější se starým?

Celkový počet hlasů: 1334