Studenti čtou a píší noviny - Škola versus pokrok v technice aneb Nikdy nekončící závody

30.10.2011 18:26

    Jak jsem slíbil, tak jsem i učinil. První z nových článků, které budou zveřejněny. Tímto také zakládám krátký seriál článků vytvořených ze slohových prací, které jsem vytvořil vrámci akce "Studenti čtou a píší noviny", kterou organizuje MF Dnes. První článek je úvahou s názvem: "Škola versus pokrok v technice aneb Nikdy nekončící závody".

 

Škola versus pokrok v technice aneb Nikdy nekončící závody

    Někdo by se mohl zeptat, proč stavět školu proti technice, když právě ta nejmodernější by se měla využívat při výuce. Bohužel, mnohdy tomu tak není. Celý proces výměny staré techniky za novou nám pak může připomínat nekonečný závod mezi školami a pokrokem. Kdy ale přestává být technika moderní a začíná být zastaralá?

    Když tuto otázku položíte lidem, kteří se o techniku, především počítačovou, zajímají, odpoví vám něco ve smyslu, že technika je zastaralá už ve chvíli, kdy si ji kupujete. Pokud bychom toto přijali jako fakt, pak by byly ony závody školy a pokroku v technologiích předem prohrané a nic by to nedokázalo zvrátit. Existuje ale i jiná možnost, nebo jsou školy odkázány k tomu, aby využívaly zastaralou techniku?

    Vraťme se tedy k původní otázce a zkusme si odpovědět jinak. Technika začíná být zastaralá ve chvíli, kdy ji nahradí nějaká novější, která se osvědčí a přinese i nějaké výhody oproti verzi předešlé. Tato odpověď by se mohla líbit především „obyčejným“ lidem. Pokud tedy přijmeme toto jako fakt, pak to vede k závěru, že tento závod nemusí být tak beznadějný, jak se původně zdálo.

    Došlo by totiž k tomu, že by škola mohla mít alespoň chvíli nejnovější techniku. To je dobrá zpráva. Ovšem proč tomu tak není v praxi a proč se s tím něco neudělá?

    Ten nejzákladnější problém je bohužel tam, kde bývá vždy – v penězích. Každá věc něco stojí a u technického vybavení to platí dvojnásob. Kde je tedy ta rozumná hranice, aby na to škola měla a aby technika vydržela co nejdéle?

    Asi nejjednodušší je získat ji z odpovědi, ke které jsme došli před chvílí. Je třeba měnit až tehdy, kdy bude technika neaktuální a bude nahrazena nějakou novější, ověřenou a lepší. Pak se vyplatí měnit. Co z tohoto plyne pro studenty škol, kteří si často stěžují, že pracují například se softwarem z roku 2001 nebo se učí psát telegram?

    Myslím si, že nejde o to, jak staré technologie používáte. Vždy jde o podstatu věci. Word byl vždycky Wordem a základní postupy jsou vždy stejné. Že se učíte psát v češtině telegram? A proč ne? Vždyť pravidla jsou podobná jako při psaní dopisu nebo e-mailu. Vždy jde o podstatu věci a ne o věc samotnou.

Pozor!

V novém a snad i lepším nás nyní najdete na webu https://kupsikrecka.cz. K tomuto kroku došlo z důvodu převodu webu k jinému poskytovateli hostingu a tato stránka již bohužel nebude aktualizována. 

Autor webu - Vít Valečka

Anketa

Líbí se vám nový vzhled, nebo jste byly spokojenější se starým?

Celkový počet hlasů: 1334