Sony představilo Xperii S, P a U

27.02.2012 20:11

  

    Společnost Sony Mobile včera v předvečer veletrhu MWC představilo další dva telefony pro rok 2012. Svou druhou premiéru si zde odbyl telefon Xperia S, který byl představen koncem ledna. Představme si tedy v krátkosti všechny tři telefony.

 

Xperia S - Vlajková loď Sony

    Za tu by se přesně dala Xperia S považovat. Jde o telefon z řady NXT, který bude poháněn dvoujádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon MSM8260 o taktu 1,5 GHz. O svižnost telefonu se bude dále starat 1 GB RAM. Kvalitního podání obrazu chce Sony docílit pomocí 4,3" TFT LCD displeje s rozlišením 1280x720 px (tedy HD) a technologií Sony Bravia Mobile. Pokud rádi fotíte momentky, pak vás potěší vestavěný fotoaparát s rozlišením 12 Mpx a LED přisvětlením - čip fotoaparátu je samozřejmě Exmor R z dílen Sony. Pokud dáváte přednost natáčení videa, jistě vás potěší možnost natáčet video v rozlišení až 1920x1080 px (tedy FullHD). Své výtvory pak budete moci uložit do 32 GB interní flash paměti. Paměťové karty nejsou podporovány, což je podle mě chyba. Běh telefonu by měla zaručit baterie s kapacitou 1 750mAh.

    Telefon zprvu poběží na Androidu 2.3, později (přibližně v polovině roku) bude možnost upgradu na Android 4.0 ICS.

    Telefon se na prodejních pultech objeví již 6. března s cenou okolo 12 500 Kč v černé a bílé barvě.

 

Xperia P - Horší-lepší telefon

    Xperiu P je těžké zařadit. Tento telefon je poháněn opět dvoujádrovým procesorem STE U500 o taktu 1 GHz. O dodatečnou svižnost se opět stará 1 GB RAM. Kvalitní zobrazení bude zaručovat 4"  displej s rozlišením 960 x 540 px (tedy qHD) a technologiemi Sony Bravia Mobile a WhiteMagic. O kvalitní fotografie se bude starat čip Exmor R z dílen Sony o rozlišení 8 Mpx. Video pak bude možné nahrávat až v rozlišení 1920x1080 px (tedy FullHD). Své výtvory budete moci ukládat na vestavěnou flash paměť o velikosti 16 GB. Paměťové karty opět nejsou podporovány. Běh telefonu by měla zaručit baterie s kapacitou 1 305 mAh. Co ovšem rozhodně stojí za zmínku je skutečnost, že tělo telefonu je celokovové, což jsme ještě u Sony (Ericssonu) u chytrých telefonů neviděli.

    Telefon zprvu poběží na Androidu 2.3, později (přibližně v polovině roku) bude možnost upgradu na Android 4.0 ICS.

    Telefon se na prodejních pultech objeví již v druhém čtvrtletí tohoto roku v černé, bílé a (dle mého názoru velmi elegantní) červené barvě.

    

 

Xperia U - Telefon střední třídy

    Přesně takto by šel telefon charakterizovat. Z tohoto také vycházejí i jeho paramatry. Bude poháněn opět dvoujádrovým procesorem STE U500 o taktu 1 GHz. Telefon se ovšem může pyšnit pouze 512 MB RAM a fotoaparátem 5 Mpx, který ovšem opět disponuje čipem Exmor R z dílen Sony. Stejně jako s nižším rozlišením fotek se budete muset smířit s nahráváním videa "pouze" v rozlišení 1280x720 px (tedy HD). O zobrazení se bude starat displej o velikosti 3,5" a rozlišení 854x480 px (tedy FWVGA). Data bude možno ukládat do interní paměti o velikosti 8 GB. Provoz telefonu bude zajišťovat baterie o kapacitě 1 320 mAh.

    Za zmínku dále stojí možnost dokoupení výměnných barevných krytů na spodní část pod průhledným páskem. Ty se budou prodávat ve žluté a růžové barvě.

    Telefon zprvu poběží na Androidu 2.3, později (přibližně v polovině roku) bude možnost upgradu na Android 4.0 ICS.

    Telefon se na prodejních pultech objeví již v druhém čtvrtletí tohoto roku v černé a bílé barvě.

 

Několik slov na závěr...

    Nové Xperie se skutečně povedly a jde o rozhodně kvalitně vypadající telefony. Přes to všechno ale cítím mírné zklamání, protože Sony opět zaspalo dobu! V době, kdy konkurence představuje telefony s čtyřjádrovými procesory je absence podobného modelu v portfoliu Sony velkou chybou. Další neoddiskutovatelnou chybou je zatím absence slotu pro paměťové karty. Sony sice není jediným výrobcem, které je ze svých telefonů vyřazuje, stále lze však přítomnost slotu považovat za výhodu například v případě poruchy telefonu. Poslední velkou chybou, které se Sony dopustilo, je shodný design u všech svých telefonů. Jak toto trefně okomentoval web Xperia.cz:

"...navíc byly představeny pouze dva komunikátory, jejichž vzhled navíc jen kopíruje design vlajkové lodě společnosti - modelu Sony XPERIA S. Ta je sice krásná, vracíme se ale díky tomu do doby, kdy Sony (Ericsson) s Androidy začínal v roce 2010. Tehdy tady také byla jedna vlajková loď, tehdy jí byl model X10, a ostatní telefony designově vycházely z něj, pouze byly o něco menší. Lidem, kterým se vzhled X10 líbil, to tak vyhovovalo. Pokud vám ale dané provedení do oka nepadlo, Sony Ericsson v tu chvíli nenabízel žádnou alternativu. Po širokém a velmi rozmanitém portfoliu loňského roku se tedy nyní výrobce z pro mě nepochopitelného důvodu rozhodl vrátit v historii zpět a opakuje stejné chyby, kterých se již jednou dopustil a které jej tehdy málem stály život." (Zdroj: Xperia.cz)

    Přeji tedy Sony, aby si již historie neopakovala a hlavně, aby se Sony poučilo z vlastních chyb, kterých se v minulosti dopustilo.

Zdroj: Sony Mobile

Pozor!

V novém a snad i lepším nás nyní najdete na webu https://kupsikrecka.cz. K tomuto kroku došlo z důvodu převodu webu k jinému poskytovateli hostingu a tato stránka již bohužel nebude aktualizována. 

Autor webu - Vít Valečka

Anketa

Líbí se vám nový vzhled, nebo jste byly spokojenější se starým?

Celkový počet hlasů: 1334