Minirecenze: Sony TrackID

15.05.2012 19:54

 

    Již za dob "hloupých telefonů" mělo Sony (tehdy ještě Sony Ericsson) jednu aplikaci, kterou mu mohli všichni závidět - TrackID. Časy se ale změnily a TrackID není jediným programem svého druhu. Někteří jej do nebe vychvalují a jiní si na něj jen stěžují. Jaké ale ve skutečnosti je?

 

Co to poslouchám? Aplikace TrackID™ to ví. A zajistí, aby to vypadalo dobře.
Tato úžasná aplikace rozpozná hudbu, kterou posloucháte. Je rychlá, snadno se používá a skvěle vypadá. Práce s ní je snadná díky nádhernému, intuitivnímu uživatelskému rozhraní. Rozpoznávání hudby s aplikací TrackID™ je skutečně působivým zážitkem.
Aplikace TrackID™ umí také sdílet. Stačí stisknout tlačítko „Líbí“ a vaši skladbu okamžitě uvidí na vaší zdi v síti Facebook všichni vaši přátelé – a přirozeně ji i uslyší.
Pomocí aplikace TrackID™ můžete číst životopisy interpretů, prohlížet hudební videa v síti YouTube a poslouchat libovolnou skladbu.

(Zdroj: Google Play)

 
 

    Toto o svém výtvoru tvrdí Sony na Google Play. Protože jsem měl možnost otestovat TrackID již kdysi na svém "hloupém" telefonu (SE C510i), rozhodl jsem se podrobit testům i to pro Android.

    Jako první se zastavme u uživatelského rozhraní. To je jednoduché a přívětivé, ovládání není nijak složité. Aplikace vás nezahlcuje spoustou nepotřebných informací. Nikde nic nepřebývá ani nechybí.

Základní obrazovka

 

    Nyní je asi ten pravý čas zmínit se, jak se aplikaci dařilo, ale nejdřív zdůrazním to, že aplikace pracuje s internetem, proto je výhodné být připojen přes WiFi nebo mít alespoň datový tarif. Přehled úspěchů a neúspěchů aplikace rozdělím do několika skupin:

 

Movie Soundtrack (Filmová hudba)

    Zde se aplikace chytala velmi dobře a v drtivé většině případů identifikovala skladbu hned při prvním pokusu. Jediný zádrhel jsem zaznamenal u skladby "Up is down" (napsal Hans Zimmer) z filmu "Piráti z Karibiku: Na konci světa", kterou TrackID nedokázalo rozpoznat.
 

Aplikace většinu skladeb určila bez problému


Rád bych se ale ještě zmínil o jedné méně známé (ne-li neznámé) skladbě, kterou jsem testoval. Jde o skladbu "The Height Of Fashion" (skladatel Christopher Gunning) ze seriálu Hercule Poirot. Tuto skladbu k mému údivu TrackID identifikovalo hned napoprvé.



 

Game Soundtrack (Hudba z her)

    Tady již byla situace daleko horší, než u filmů - převažoval neúspěch. Z testovaných skladeb jsem uspěl například s následujícími:

Na druhou stranu jsem neuspěl s tak známími jako:

 

Populární hudba

    Tady je rozdíl mezi zahraniční a naší. Co se týká zahraniční, tak vše probíhalo bez problému a nenarazil jsem na zásadnější problém.


Jedna z klasik popové hudby...

 

    Pokud byste si ale mysleli, že aplikace zvládne i českou popovou hudbu, tak jste na omylu. TrackID si neporadí ani s klasiky jako Bratři Ebenové, Jarek Nohavica nebo 4TET. O dalších se už radši nezmiňuji, protože by to nemělo cenu.


TrackID nerozezná ani Bratry Ebeny

 

Další možnosti programu

    Samozřejmě TrackID neumí jen vyhledávat. Zaznamenává také historii vyhledávání a umí vám také podat základní informace o autorovi skladby. Opět ovšem nečekejte zázraky.

Výpis historie vyhledávání a informací o autorovi

 

Závěr

Aplikace TrackID má své mouchy a není jich zrovna málo. Obzvláště některé kategorie by chtěli vylepšit. Pokud ale hledáte aplikaci, která vám pomůže zjistit co za vám povědomou skladbu to zrovna hrají v rádiu/televizi, rozhodně touto aplikací nic nepokazíte, ba naopak.

 

Pozor!

V novém a snad i lepším nás nyní najdete na webu https://kupsikrecka.cz. K tomuto kroku došlo z důvodu převodu webu k jinému poskytovateli hostingu a tato stránka již bohužel nebude aktualizována. 

Autor webu - Vít Valečka

Anketa

Líbí se vám nový vzhled, nebo jste byly spokojenější se starým?

Celkový počet hlasů: 1334