HP ProBook 4525s - Jak se naštvat snadno a rychle

23.04.2011 15:49

Aktualizováno 8.11.2011

    Doplněny dlouhodobé dojmy z notebooku. Doplnění této recenze si můžete přečíst zde.

 

Původní článek

    Díky tomu, že sem - tam vyřizuji něco pro Základní uměleckou školu v Uh. Brodě, se setkávám s počítači a notebooky, které bych si v životě nekoupil. Z podobného setkání vzešla i tato recenze. Šlo o setkání s notebookem HP ProBook 4525s, které se nakonec ukázalo býti velmi poučným. Když se mi poprvé notebook dostal do rukou (ještě v krabici), říkal jsem si: "Hmm... HPčko. To bude spousta problémů a nervy v háji, ale snad mě překvapí."

    Když se na ten začátek dívám dnes s odstupem, říkám si: "Jó, chlapče, tos ještě netušil do čeho jdeš!" Vraťme se tedy k tomu, čeho se tento článek má týkat a tím je notebook.

 

Obsah balení

    Obsah balení se bude asi obchod od obchodu měnit. Notebook byl koupen v kamenném obchodě Olcomputers v Uherském Brodě. Obsahem balení byl notebook, napájecí kabel, manuály, Recovery DVD a brašna.

 

První spuštění

    K tomuto není snad třeba nic dodávat. Jde o první spuštění jako kterékoli jiné, takže se pohodlně usaďte a udělejte si kafíčko.

 

Po prvním spuštění

    Přesně tady začínají problémy, o kterých jsem mluvil už v úvodu. Já měl výhodu v tom, že známí si kupoval stejný notebook v nižší verzi a byl víc hr do zprovoznění, takže mne stihl varovat.

    Je důležité zamítnout veškeré instalace a dodatečná nastavení, která se NETÝKAJÍ Windows!

    Jde o spoustu reklamního software firmy HP, který se Vám takto legálně dostane do počítače. Software je Vám prakticky na nic a jen zpomaluje počítač. 

    Dalším důležitým bodem je NEINSTALOVAT antivirový program McAfee!

    Tento má později sklony zablokovat celý operační systém tak, že strávíte celý zbytek dne odinstalováváním McAfee, abyste mohli jen změnit rozlišení obrazovky nebo smazat jakoukoli ikonu z plochy.

    Po tomto prvním spuštění doporučuji odinstalovat zbylý reklamní software a protřídit programy, které se smějí po startu Windows spouštět (pomocí např. CCleaneru).

    To by bylo první spuštění. Bohužel, je mou nemilou povinností se zmínit i o druhém spuštění.

 

Druhé spuštění

    Stejně jako první spuštění je zrádné i to druhé. Notebook má v BIOS z výroby špatně nastavené bootování. Dojde tedy k následující situaci:

    Notebook zahájí bootování systému a začne prohledávat všechny pevné disky, mechaniky atd., aby našel operační systém, který by mohl spustit. Toto bootování je normálně nastaveno tak, že BIOS prohledá napřed pevné disky a až pak prohledává ostatní periferie (CD/DVD mechaniky, USB, eSATA atd.). Je to v celku logický postup - počítač napřed prohledá to, co se v něm nemění a až pak to, co se den ode dne mění. Bohužel tento notebook má tento proces nastaven opačně. Prohledává tedy napřed periferie (mechaniky, USB, eSATA atd.) a až potom svůj vlastní pevný disk.

    Co se ale stane, když je v USB zapojená například myš? Dojde k tomu, že notebook se zasekne v BIOS a je třeba jej "natvrdo" restartovat. Co může udělat uživatel pro to, aby k této situaci nedocházelo? Musí si přenastavit BIOS tak aby bootoval správně, a nebo povolit pouze bootování z pevného disku.

    Během testování došlo ještě k jedné události. Po asi měsíci činnosti se nastavení bootování v BIOS přepsalo na základní, takže jsem mohl přenastavovat znovu.

 

Notebook v číslech

    A co o tomto notebooku říkají čísla? Jsou to poměrně pěkné věci, ale realita je trochu jiná.

 

CPU: AMD Phenom II triple-core 1,8 GHz

RAM: 4 GB, 1333 MHz, DDR3

GPU: ATI Mobility Radeon HD 5470, 512 MB, podpora Microsoft DirectX 11

HDD: 320 GB SMART SATA II Hard Drive

Monitor: LED HD (1366x728)

Mechanika: DVD+/-RW SuperMulti DL LightScribe Drive

OS: Microsoft Windows 7 Professional 64-bit

Porty & ostatní vybavení:

3x USB 2.0

eSATA + USB 2.0

RJ45 LAN (síťový kabel)

RJ11 (telefonní linka)

VGA

HDMI

sluchátka, mikrofon

Expres Card Slot

Čtečka paměťových karet 5v1

 

Vzhled ala Lenovo

    A to téměř doslova. Notebook je téměř dokonalou krabicí, jaké známe v podání Lenova v Business kategorii, ale v HP tu "krabici" trochu vylepšili. Notebook dostal kovový povrch a hnědou barvu.

    Pod monitorem jsou velké reproduktory, které ovšem dosahují dosti mizerné kvality i v porovnání se staršími Asusy U-série. V porovnání s reproduktory notebooku ASUS N61Jv nejsou tyto reproduktory ničím.

    Přejděme nyní ke klávesnici, která není dvojjazyčná, jak bývá zvykem (anglicko-česká), ale trojjazyčná (anglicko-česko-slovenská), což může být někdy trochu matoucí. Obzvláště ve chvíli, kdy máte na jedné klávese 5 znaků a teď člověče dobrý, vyber si!

Oproti klávesnicím firmy ASUS bych zde vyzdvihl jasně odlišitelné umístění šipek, ALE! Šipky se nám bohužel asi srazili v pračce, takže dosahují sotva poloviční velikosti běžného tlačítka, takže práce s nimi (a to jsem ani nezkoušel PC hry) je noční můrou.

Další "chybou klávesnice je rozšíření posledního řádku kláves (CTRL, ALT, mezerník atd.), ke kterému došlo pravděpodobně při umisťování šipek. Toto rozšíření bohužel při práci spíše vadí, než aby pomáhalo.

Špatné je také umístění tlačítka pro zapnutí/vypnutí WiFi. To je umístěno hned nad Backspacem (tlačítko v pravém dolním rohu), takže se často přehmátnete a omylem si vypnete WiFi, místo, abyste smazali text. 

 

 

Neposlušný touchpad

    Jaký problém může být s touchpadem, ptáte se? No, v tomto případě je to velký problém! Touchpad je udělán v jedné ploše, což není samo o sobě nějakým velkým problémem, kdyby ale nebyla i plocha tlačítek dotyková. Pokud jste tedy zvyklý různě jezdit po tlačítkách touchpadu, než kliknete, pak byste se mohli velice divit, kam jste kliknuli!

 

Nevíte náhodou jakým jazykem mluvím?

    Bohužel, je to tak. I když při prvním spuštění nastavíte jako jazyk češtinu a notebook s Vámi bude komunikovat česky, problém je v tom, že v systému není zadefinována proměnná LANG s hodnotou CZ. Z tohoto důvodu programy, které se tímto řídí, budou s Vámi komunikovat zásadně anglicky. Tento problém se projeví například u programu GIMP, ale i u mnoha dalších.

 

Výdrž vše napraví

    Při práci na tomto notebooku se dostanete k poměrně slušné výdrži okolo 3,5 hodiny, což není sice na kancelářský notebook moc, ale není to ani málo.

 

AntiFullHD notebook

    Tato věc mě velmi zklamala a utvrdila mě v zaujetí proti grafickým kartám ATI. Na každém notebooku testuji přehrávání FullHD videa v přehrávači GOM Player. Zatím co všechny dosud testované notebooky tímto testem prošli (i ASUS N61Jv s integrovanou 128 MB grafickou kartou). Tento notebook ale neprošel. Rozdíl videa a zvuku dělal na konci asi 10 vteřin, což by se rozhodně stávat nemělo!

 

Závěr

      Notebook HP 4525s je rozhodně dobrým notebookem do kanceláře, kde se na něm téměř nebude pracovat. Pro obyčejného i profesionálního uživatele jde však o pohromu, které je lepší se vyhnout!

     Pokud se to přece jen rozhodnete "risknout", pak se připravte na dlouhý boj, než si na toto šílenství a anarchii zvyknete. Můžu říct, že pokud přežijete tento notebook bez újmy na psychickém a fyzickém zdraví, pak už přežijete každý!

 

Další fotografie

Pozor!

V novém a snad i lepším nás nyní najdete na webu https://kupsikrecka.cz. K tomuto kroku došlo z důvodu převodu webu k jinému poskytovateli hostingu a tato stránka již bohužel nebude aktualizována. 

Autor webu - Vít Valečka

Anketa

Líbí se vám nový vzhled, nebo jste byly spokojenější se starým?

Celkový počet hlasů: 1334